Vesti iz zemlje

16.12.2013. 10:14

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

AmCham: Srbiji potrebne regulatorne i institucionalne reforme

Američka privredna komora sprovela istraživanje među svojim članicama o reformama koje treba sprovesti, a koje bi doprinele većem zapošljavanju u njihovim osnovnim delatnostima.
Među članicama Američke privredne komore (AmCham) u Srbiji sprovedeno je istraživanje kako bi se utvrdilo koje reforme je neophodno sprovesti u poslovnom okruženju, a koje bi doprinele većem zapošljavanju u njihovim osnovnim delatnostima, izjavila je Tanjugu izvršna direktorka AmChama Maja Piščević.
Cilj istraživanja, dodala je, bio je praktično da se identifikuje koje su najbitnije regulatorne i strukturne reforme čije sprovođenje bi doprinelo poboljšanju i stvaranju pogodnijeg ambijenta za poslovanje. 
Dobijeni rezultati su vrlo zanimljivi, ocenila je Piščevićeva, i ukazali su na ključne probleme srpske privrede, a mogu se, prema njenim rečima, grupisati u regulatorne, institucionalne probleme i probleme određenih politika. 
Istraživanje je, inače, kao prioritete u sprovođenju reformi, a koje bi doprinele stvaranju pogodnijeg poslovnog ambijenta, označilo – veće zapošljavanje mladih, povećanje likvidnosti u privredi, reformu ključnih zakona i suzbijanje sive ekonomije. 
Piščevićeva je navela da je tokom istraživanja značajan broj članica AmChama potvrdio optimizam u pogledu budućeg perioda, posebno kad je reč o novom zapošljavanju u delatnostima kojima se bave članice Američke komore u Srbiji. 
Među regulatornim reformama na kojima je važno raditi su izmene Zakona o radu, Zakona o planiranju i izgradnju, kao i propisa o naknadama za upotrebu javnih dobara, dodala je sagovornica Tanjuga. 
U veće probleme, dodala je, spadaju i borba protiv sve ekonomije, kao i velike institucionalne reforme poput reformi inspekcijskih službi u okviru državne uprave, koje itekako dotiču na različite načine sve kompanije koje su obuhvaćene istraživanjem. 
Veliki izazov je i reforma pravosuđa, ne samo zbog primene i zaštite Zakona o radu već u širem smislu zbog zaštite ugovora u privredi i to je jedno od pitanje koje strani, ali i domaći investitori uvek postavljaju kada razmišljaju o investiranju u zemlju, ukazala je Piščević. 
„Istraživanje je pokazalo da je važna reforma obrazovanja, posebno zbog privatnog sektora. To ne može da čeka, moderno tržište zahteva nove veštine, nova znanja i mi želimo da pomognemo Vladi Srbiji, Ministarstvu prosvete da se brže i energičnije uspostavi saradnja i osluškuje koje su to potrebe tržišta i generišemo mlade stručnjake da se angažuju u različitim oblastima“, rekla je Piščevićeva. 
Istraživanje sprovedeno među članicama AmChama biće predstavljeno na okruglom stolu u Beogradu, u utorak, 17. decembra, a 
Piščevićeva je istakla kao veoma važno najavljeno učešće prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, ministara privrede i finansija – Saše Radulovića i Lazara Krstića, kao i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.