Antić: Pitanja energetske bezbednosti na vrhu agende Putinove posete

  • 11.01.2019

  • 09:48

  • Beta

  • 0

Aleksandar Antić FOTO: N1

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da će pitanja energetske bezbednosti biti "na vrhu agende" predstojeće posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, tokom koje će biti potpisano više sporazuma koji se tiču gasne privrede.

On je za Radio-televiziju Srbije kazao da će do 17. januara, kada je najavljena Putinova poseta, biti pripremljeni sporazumi za proširenje podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru, izgradnja gasnog transporta kroz Srbiju, omogućavanja alternativnih oblika gasifikacije, poput tečnog naftnog gasa iz Rusije, kao i o rehabilitaciji i rekonstrukciji hidroelektrane Đerdap 2.

Ministar je povodom ledenog talasa u Srbiji naveo da je situacija sa energentima stabilna i da je snabdevanje obezbeđeno, iako su ugljokopovi pogođeni istim meteorološkim uslovima kao i ostatak zemlje.

"Uglavnom sve toplane rade 24 sata dnevno i isporučuju toplotnu energiju. Distribucija je u skladu sa očekivanjima, a postoje pojedinačni slučajevi da neki zaseok nema napajanje. Trenutno ne obezbeđujemo stabilno snabdevanje za oko 0,18 odsto potrošača, što je ispod evropskog nivoa od 1 odsto. Gasa, mazuta i lož ulja ima dovoljno", naveo je ministar.
pošaljite komentar

Nema komentara