Beograd: Ombudsmanu se najviše obraćaju zbog nelegalne gradnje

FOTO: Public Domain Pictures
  • 04.09.2018

  • 13:15

  • Beoinfo

  • 0

Gradskom ombudsmanu poslednjih 18 meseci često se obraćaju građani Beograda sa problemima do kojih je došlo zbog bespravne gradnje, izjavila je zaštitnik građana grada Beograda Katarina Žeželj.

Prema njenim rečima zahtevi su različiti, od sumnji u pravnu sigurnost kod prometa nepokretnosti, preko građevinskih i komunalnih problema koje imaju sa svojim legalnim kućama i stanovima zbog nelegalne gradnje u susedstvu, do dramatičnih stambenih i finansijskih nevolja zbog neopreznog ugovaranja sa nelegalnim investitorima i graditeljima...

– Dosad dostupne informacije u slučaju ubistva, koje se pre nekoliko dana dogodilo na Zvezdari, čiji uzrok će se utvrđivati u sudskom postupku, ukazuju da je vezano za spor oko parcele i govori koliko je situacija ozbiljna – rekla je Katarina Žeželj.

Ona je dodala da značajan broj ovakvih pritužbi u potpunosti ili delimično izlazi iz nadležnosti gradskog zaštitnika, ali nije moguće oglušiti se ili ignorisati neretko veoma ozbiljne životne probleme građana, žrtava osionih, ponekad i beskrupuloznih divljih graditelja. Dosadašnja praksa svih nadležnih državnih organa nije pružala mnogo nade oštećenima, pogotovo u situaciji da je sigurnost njihovih kuća i stanova realno narušena zbog beskrupuloznih nelegalnih radova u blizini, mimo svih standarda struke, ili manipulacijama u prometu nekretnina koje su izgrađene mimo propisa.

– Ne verujem da bilo koga treba podsećati na ozbiljnost situacije gde je pre skoro jedne decenije nesavesni graditelj u Dubljanskoj ulici do današnjeg dana ostavio građane bez njihovih legalnih stanova, praktično na ulici, jer su i u tom slučaju nepoštovanje pravila struke i javašluk imali za posledicu da nečiji legalan objekat jednostavno nestane i utone u tlo, a da nadležni organi do danas nisu ponudili prihvatljivo rešenje oštećenim građanima – istakla je Katarina Žeželj.

Gradski zaštitnik građana apeluje na organe lokalne samouprave u Gradu Beogradu i nadležne državne organe na sprovođenje postojećih zakona i propisa, kao i na izmenu postojećih i usvajanje novih mera kako bi se zaustavila divlja gradnja. Najveća žrtva divlje gradnje su građani kako oni koji su prevareni od investitora tako i drugi građani koji su ugroženi bespravnom gradnjom.

pošaljite komentar

Nema komentara