Bivši radnici Prvu petoletku izvukli iz stečaja i vratili je u život

  • 08.06.2017

  • 12:59

  • 0

Privredna društva nekadašnjeg giganta "Prva petoletka" u Trsteniku otišla su u stečaj, ali su bivši radnici vratili život u pogone.

Najpre su osnovali novo preduzeće i pod imenom "PPT Petoletka d.o.o." registrovali se 4. januara 2016. godine, zatim zakupili kvadrate u devet "Petoletkinih" celina i počeli da zarađuju.

Za Večernje Novosti ispričali su da ih je "Petoletka" othranila i da je sada došlo vreme da joj svojim trudom pomognu. Otuda su i pre nego da holding sa sedam zavisnih i tri osamostaljena društva (Zaptivke, Servoupravljači, Delovi - Novi Pazar), odu u stečaj, pokazali spremnost da sa 500 evra uloga osnuju novu firmu. 

"Sistem je bio u postupku restrukturiranja od 2010. godine. Oko 1.570 radnika je iskoristilo socijalni program krajem 2015. godine i do kraja te godine privatizovane su samo PPT Armature u Aleksandrovcu", podseća na istorijat Ljubisav Panić, bivši generalni direktor PPT, danas direktor "PPT Petoletka d.o.o.". 

"Nadležni su podržali ideju da se društva zakupe i da se nastavi rad. Tako smo počeli proizvodnju u pet proizvodnih celina (Hidraulika, Cilindri, Servoupravljači, Industrijska pneumatika, Kočna tehnika), a zakupili još četiri logistička društva (Remont, Ishrana, Promet, Obezbeđenje)", kaže on. 

U februaru 2016, počelo je da radi 200 radnika. Do kraja te godine bilo ih je 717, a kada smo ih sada posetili - 815. Kompanija, praktično u rukama bivših radnika, ima ukupno 677 osnivača. Stečajnim upravnicima plaćaju kiriju od 20.000 evra. 

Sve do prošlog juna radili su za minimalac, a sada im je prosečna neto plata 31.000 dinara. Kažu, znaju da je mala, ali to je jedini način da se iz čuvenog dimnjaka Petoletke izvija gust dim. 

"Nas su dobavljači praktično kreditirali u početku, ali opravdali smo to poverenje. Prošlu godinu smo završili sa dobitkom od osam miliona, a ovu isplanirali prihod od 12 miliona evra. Posla ima, a 70 odsto proizvodnje namenjeno je izvozu"¸ navodi Panić. 

pošaljite komentar

Nema komentara