Brnabić: Prištinske takse dovele Srbe na rub humanitarne katastrofe

  • 10.12.2018

  • 10:18

  • Beta, Tanjug

  • 0

FOTO: Vlada Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su srpsko-kineski odnosi na istorijskom vrhuncu i da je Srbija pouzdan partner Kini.

Otvarajući konferenciju Beogradskog strasteškog dijaloga "Inicijativa pojas i put na Balkanu", Ana Brnabić je rekla da su rezultati te inicijatve već vidljivi za građane Srbije, koji vide nove puteve, mostove, rekonstruisane železnice, digitalizaciju i zaštitu prirodne sredine. 

Ona je navela da su kineske kompanije samo u Smederevu sačuvale 5.000 radnih mesta, te da će u RTB Bor, gde je izabran strateški partner iz Kine, sačuvati još 5.000 mesta direktno i 25.000 indiretno. 

Ana Brnabić je ukazala na važnost slobodne trgovine, slobodnog protoka robe i kapitala, navodeći da takse od 100 odsto koje je Priština uvela na srpsku robu upozoravaju na pogubne posledice trgovinskih i drugih blokada. 

"Takse od 100 odsto dovele su Srbe na Kosovu i Metohiji na ivicu humanitarne katastrofe", rekla je ona. 

Prema njenim rečima, sekundarna posledica tih mera su politička i bezbednosna destabilizacija. 

"Srbija koja na sopstevenom primeru oseća posledice barijera opredeljenja je za otvorenu i slobodnu saradnju sa svima", kazala je Ana Brnabić. 

Premijerka je kazala da je Srbija pouzdan partner Kini, koja je dosledna politici pružene ruje i nemešanja u unutrašnju politiku drugih zemalja. 

Ana Brnabić je kazala da Kina i Srbija treba da iskoriste odnos poverenja koji imaju i da ujedine snage. 

"U ovo vreme nestalnosti i nepredvidivosti u međunarodnoj politici, Srbija je odan i pouzdan partner. Optimizam Vlade Srbije i zacrtani pravci razvoja jesu gorivo za budućnost", kazala je Ana Brnabić. 

Podsetila je da je krajem novembra u Pekingu otvoren srpski kulturni centar "Ivo Andrić", rekavši da se tome posebno raduje. 

"Kulturna razmena nakon niza projekata doprineće našem čeličnom prijateljstvu", rekla je Ana Brnabić.
pošaljite komentar

Nema komentara