Brnabić „veoma zadovoljna“, ali čime tačno?

FOTO: Vlada Severne Makedonije
  • 01.07.2019

  • 16:06

  • Nova ekonomija, Beta

  • 0

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je povodom dvogodišnjice svog mandata da je "veoma zadovoljna" rezultatima rada vlade u tom periodu i da je život u Srbiji izvesniji i sigurniji nego u prošlosti.

„Ekonomski rezultati pokazuju da imamo prostora za povećanje plata i penzija pod uslovom da nastavimo ovako da radimo", navela je premijerka na konferenciji za novinare u Beogradu, prenosi Beta.

U vreme mandata Ane Brnabić Srbija je otvorila sedam poglavlja u pregovorima sa EU, ali je takođe izgubila status slobodne zemlje i spala u rang delimično slobodnih, prema izveštaju Fridom hausa.

Po tom izveštaju Srbija se našla na četvrtom mestu na listi zemalja u kojima je pad sloboda najveći, zbog načina na koji se sprovode izbori, zloupotrebe državnih institucija i napada vlasti na novinare.

PROČITAJTE JOŠ:

Firme povezane sa Orbanom, Vučićem i Brnabić rade uličnu rasvetu širom Srbije

Kritike na račun Beograda su stizale i od Evropske komisije, koja je u poslednjem izveštaju loše ocenila stanje institucija, rad parlamenta, izborne uslove, slobode medija i izražavanja i odnos sa civilnim društvom.

Brnabić je, međutim, tim povodom izjavila da je izveštaj EK generalno pozitivan i da je ona zadovoljna, mada u izveštaju postoje „tendenciozno postavljene informacije".

Vlada Srbije najviše se ponosila stanjem ekonomije. Za vreme mandata Brnabić digitalizacija je postala prioritet, završen je Koridor 10, a 2018. godine rast BDP-a Srbije iznosio je 4,4 odsto.

Sa druge strane, uprkos prognozama Vlade i MMF-a da će privreda u 2019. godini porasti za 3,5 odsto, eksperti očekuju rast od samo tri odsto.

Obećanja o prosečnoj plati od 500 evra nisu se ostvarila, jer je prosečna zarada u junu iznosila 54.645 dinara ili 460 evra, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Medijalna zarada u istom periodu iznosila je 41.773 dinara ili 354 evra, što znači da je polovina zaposlenih u Srbiji primila toliku ili manju mesečnu zaradu.

U vreme mandata Ane Brnabić beogradski aerodrom dat je u koncesiju, a vlasništvo nad niškim aerodromom lokalna samouprava prenela je državi uprkos masovnim protestima Nišlija.

Nakon toga je Aerodrom „Konstantin Veliki" počeo da pravi gubitke, i u 2018. godini imao minus od preko 13 miliona dinara, što je prvi put da Aerodrom ostvaruje gubitak još od 2014. godine.

pošaljite komentar

Nema komentara