Vesti iz zemlje

08.05.2018. 15:34

N1

Autor: Nova Ekonomija

Delta holding o Sava centru: Dobit delimo s Beogradom

Delta holding je spreman da, ako postane suvlasnik Sava centra, preuzme na sebe svaki eventualni gubitak u poslovanju tog centra, a da dobit deli sa Gradom Beogradom ukoliko je bude, rekao je potpredsednik te kompanije Živorad Vasić.

On je rekao da bi Delta u kompletnu rekonstrukciju Sava centra uložila 25 miliona evra kako bi Beograd dobio kongresni centar u rangu najboljih u Evropi, ali da ima i prateće sadržaje koji će privući i zadržati i stranog i domaćeg gosta.

Po rečima Vasića, Delta holding bi, u slučaju da sa Gradom Beogradom potpiše ugovor o javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom, preuzela na sebe svaki gubitak, ukoliko ga bude, a ukoliko poslovanje bude pozitivno, u šta su uvereni, da dobit podeli sa Gradom, prema odredbama ugovora.

„Nudimo Beogradu nešto što do sada nije viđeno u javno-privatnom partnerstvu: da eventualni gubitak ide na račun Delte kao privatnog partnera, a da eventualnu dobit delimo“, kazao je Vasić, saopštio je Delta holding.

Dva razloga za ponudu

Kako je objasnio, dva su razloga za takvu ponudu.

„Prvo, mi smo veoma motivisani za obnovu Sava centra, jer znamo šta on znači za kongresni turizam u Beogradu, a i za Deltin hotelski biznis. Drugo, Delta ima veliko iskustvo u hotelskom biznisu, ima i finansije i kadrove i zato smo veoma optimistični u pogledu rezultata, ako dobijemo priliku da upravljamo ovim jedinstvenim kongresnim centrom u zemlji“, istakao je Vasić koji je i regionalni direktor Interkontinental (InterContinental) hotelske grupe.

Dodao je da je Delta planirala investicije za kompletnu rekonstrukciju Sava centra, tako da dobije novu fasadu, a u unutrašnjosti objekta veliki broj funkcionalih sala.

Delta holding je jedina poslala ponudu za učešće u javno-privatnom partnerstvu za rekonstrukciju i upravljanje Sava centrom i kvalifikovala se za drugu fazu tendera.

Tenderom je predviđeno da privatni partner u rekonstrukciju tog objekta uloži najmanje 12,5 miliona evra i da dostavi biznis plan na period od 10 godina. U tom zajedničkom preduzeću Grad Beograd bio bi vlasnik 51 odsto kapitala, a privatni partner preostalih 49 odsto.

Grad Beograd bi u kapital zajedničkog preduzeća uložio imovinu, a partner novac.

Na prvom tenderu za izbor strateškog partnera za Sava centar, raspisanom 2016. godine, javili su se Delta holding i konzorcijum koji su činili Aerodrom „Nikola Tesla“, Energoprojekt i Beogradski sajam, ali u drugoj fazi postupka nije stigla nijedna obavezujuća ponuda.

Delta holding, u vlasništvu Miroslava Miškovića, u svom sastavu ima hotele Interkontinental u Ljubljani, Kraun plazu (Crowne Plaza) i Holidej in (HolidayIn) u Beogradu, kao i beogradski Belekspo centar (BelExpoCentar), a gradi Indigo hotel u Beogradu.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.