Direktorka: Kolarčeva zadužbina nije pred gašenjem, sve je u redu

  • 13.01.2017

  • 14:24

  • Tanjug

  • 0

Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević rekla je da se ta institucija ne zatvara i da nije pred gašenjem. 

Podsetila je da Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca traje više od 135 godina, a njena Velika dvorana u 2017. proslavlja 85 godina.

"Postoje razna vremena u finansiranju kulture, ali se Kolarac uprkos različitim izazovima nikada nije ugasio niti zatvorio za javnost, pa za to nema razloga ni danas. Platili smo struju i nije tačno da imamo neizmirena dugovanja, imamo nove tepihe koje smo postavili prošlog decembra, nove staze postavljene u velikoj dvorani i verujem da ne treba uznemiravati našu publiku koja je kupila karte za koncerte do kraja ove sezone. Oko 30 posto koncerata se rasproda u septembru za celu godinu unapred", kazala je Dimitrijević. 

Primetila je da su problemi, koje imaju sa infrastrukturom i unapređenjem opreme, identični problemima koje imaju i sve ostale instucije. 

Prema njenim rečima, Kolarac je pre pet godina imao 1,5 miliona dinara mesečno kao redovne dotacije, ali je Zakonom o zadužbinama ta mogućnost ukinuta. 

"Nama bi značilo i bili bismo još bolji da imamo ta sredstva, ali daleko od toga da imamo minus u poslovanju. Bliži nam se jubilej 85 godina Velike dvorane Kolarčeve zadužbine i srećna sam što će velika zvezda klasične muzike violinista Nemanja Radulović koncertima 4. i 7. februara uveličati proslavu te godišnjice. Koncerti su rasprodati za jedno prepodne", kazala je Dimitrijević.

pošaljite komentar

Nema komentara