Država ne plaća penale jer nije potrošila pare

Foto: Nova ekonomija
  • 22.04.2019

  • 14:55

  • Večernje novosti

  • 0

Država ne plaća penale Evropskoj investicionoj banci na nepovučen novac kredita, pa nema dodatnih troškova  na teret građana Srbije, rekla je Dubravka Negre, direktorka predstavništva EIB za Zapadni Balkan, za Večernje novosti.

Kako je ocenila u intervjuu za Novosti, EIB je sa 200 miliona evra uključen je u projekat obnove četiri klinička centra, zajedno sa novcem iz budžeta Srbije i donatorskih sredstava EU. Ugovori datiraju od 2006. i 2007. dok je poslednji potpisan 2017. godine.

Ona je kazala da radovi na Kliničkom centru Srbije napreduju i da je u fazi pripreme i raspisivanje tendera za radove na KC Novi Sad, te da se nada da će uskoro biti raspisan tender i za Klinički centar u Kragujevcu.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada je reč o tome gde ima najvećih problema oko povlačenja novca, sagovornica Novosti navodi da postoji određen broj problema u određivanju prioriteta i kod planiranja investicija.

Ona objašnjava da se to prvenstveno odnosi na procedure koje treba da se obave u nadležnim institucijama u javnom sektoru, bilo da je u pitanju odobravanje različitih idejnih projekata, generalnih projekata, studija uticaja na životnu sredinu, ali donekle je problem i obučenost kadrova.

Na pitanje šta se dešava ako EIB utvrdi da nisu ispunjeni propisani uslovi, Negre navodi da je bilo više situacija kašnjenja i usaglašavanja procedura, posebno u pogledu javnih nabavki; dešavali su se pregovori o vremenskom roku i narednim koracima koji treba da se urade.

Ona dalje objašnjava da EIB pre svega radi partner sa privatnim i javnim sektorom, te im pruža tehničku i savetodavnu pomoć radi uspešne realizacije projekata, gde za primer dobre saradnje navodi Klinički centar u Nišu.

pošaljite komentar

Nema komentara