Vesti iz zemlje

12.06.2018. 16:52

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Energetske perspektive i Srbija: Srbija mora da obezbedi nove izvore gasa

Srbija bi u narednim godinama morala da obezbedi nekoliko izvora snabdevanja gasom kako bi osigurala svoju energetsku bezbednost kao i da prilagodi strateška energetska dokumenta zemlje sa planovima zemalja u okruženju i EU, ocenjeno je na današnjem skupu „Energetske perspektive i Srbija“.

Strategija dugoročnog razvoja energetike Srbije u periodu do 2020. godine, sa vizijom do 2050. godine, ističe gas kao energetski izvor 21.veka i ekološki najprihvatljivije konvencionalno gorivo.

Direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC Fond) Igor Novaković, ocenio je na današnjem skupu u organizaciji Fondacije „Friedrich Ebert“ da je razvoj srpskog energetskog sektora potrebno posmatrati u kontekstu pridruživanja Evropskoj uniji.

„Srbija treba da ide pre svega ka modernizaciji svojih energetskih politika, diversifikaciji energetskih izvora, a sa razvojnog fokusa, prema takozvanim zelenim izvorima energije“, kaže Novaković.

Iako je ugalj još uvek dominantan energent, i Srbija većinu svojih potreba za energijom zadovoljava upravo iz ove sirovine ali i termoenergije i hidroenergije, naša zemlja mora, kaže, da pokuša da obezbedi nove izvore gasa.

„Trenutno imamo samo jedan izvor, sa severa, iz Mađarske, i potrebno je da što pre napravimo što više veza sa susednim državama kako bi mogli da dobijamo gas iz drugih izvora koji bi bio neophodan u slučaju krize“, navodi Novaković.

Kako bi se država osigurala u slučaju potresa na svetskom tržištu ovog energenta, pokrenuto je pitanje gasna konekcija Srbije i Bugarske u vidu zajedničkog projekta obe zemlje.

Naša zemlja se, prema oceni predsednika Udruženja za gas Srbije Vojislava Vuletića nalazi u vrlo nezgodnoj situaciji jer, snabdeva se gasom iz severnih zemlja, odnosno iz Rusije preko Ukrajine i Mađarske, a 2019. godine ističe ugovor o tranzitu gasa između ruskog Gasproma i Ukrajinske strane.

To bi, smatra, moglo da ugrozi snabdevanje ovim energentom i našu zemlju, ukoliko se u međuvremenu ne pronađu alternatvni izvori snabdevanja.

Programski direktor RES fondacije iz Beograda Aleksandar Macura, kaže da je veoma teško planirati energetske perspektive i prognozirati situaciju sa gasom na globalnom tržištu ali, napominje, s obzirom na značaj sigurnosti snabdevanja energijom u svakoj državi, da je to jedno od najznačajnijih društvenih pitanja.

Razvoj energetskog sektora u Srbiji je pokriven dokumentima do 2025. godine sa perspektivom do 2030. godine, kaže Macura i ističe da je neophodno da se dokumenta koja su ranije doneta, prilagode promenama u okruženju.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.