Ministri trgovine Srbije i BiH šalju pismo Evropskoj uniji

EU da traži od Prištine hitno ukidanje taksi

FOTO: Max Pixel
  • 04.12.2018

  • 14:56

  • Beta

  • 0

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dogovorio je u Beogradu s ministrom za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH Mirkom Šarovićem da upute zajedničko pismo državama članicama EU sa zahtevom da traže od vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije i BiH.

Sednica Saveta za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Kosova, na kojoj će biti razmatrana primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), održava se 17. decembra i to je poslednja šansa da EU traži od Prištine hitno i neodložno ukidanje "diskriminatorske takse", ili će u protivnom biti neophodno tražiti suspenziju SSP između EU i Kosova, ocenjeno je na sastanku.

Dvojica ministara su upozorila da se povećanim carinskim stopama ne krši samo CEFTA sporazum i SSP, "već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a pre svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, kao i prava na lečenje".

Zbog uvedene takse od 100 odsto, trgovina Srbije i BiH s Prištinom praktično je onemogućena, istakli su ministri i izrazili zabrinutost zbog neučinkovitosti i blagih reakcija međunarodne zajednice koja dosad nije ubedila Prištinu da povuče trgovinske barijere, navodi se u saopštenju Ministarstva za trgovinu Srbije.

Ljajić i Šarović su dogovorili da i ubuduće koordinariju sve korake i aktivnosti prema međunarodnim institucijama "kako bi diskriminatorske mere Prištine što pre bile ukinute".
pošaljite komentar

Nema komentara