Vesti iz zemlje

06.06.2016. 12:06

Beta

Autor: Nova Ekonomija

EY: Srbija druga po otvorenim radnim mestima iz stranih investicija

Srbija je druga na listi evropskih zemalja po otvorenim radnim mestima iz stranih direktnih investicija u prošloj godini, pokazalo je objavljeno istraživanje kompanije EY (Ernst & Young) o atraktivnosti evropskog tržišta za investicije.

Kako je objavljeno, Srbija je u 2015. godini imala rast od 108 odsto u broju stvorenih radnih mesta, i taj broj je povećan sa 5.104 u 2014. godini na 10.631 u prošloj godini.

„Ovakvi rezultati postavili su Srbiju na drugo mesto na listi top 10 zemalja po kriterijumu stvaranja novih radnih mesta od aktivnosti stranih direktnih investicija“, objašnjava rukovodeći partner kompanije EY u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori Stiven Fiš (Stephen Fish).

Srbija je i jedna od pet najatraktivnijih država za strane direktne investicije (SDI) u evropskoj proizvodnoj industriji.

Najveći uticaj na rast stranih direktnih investicija u proizvodnoj industriji imale su Poljska (117 projekata, rast od 34 odsto), Turska (105 projekata, rast od 52 odsto), Mađarska (69 projekata, rast od 103 odsto), Srbija (51 projekat, rast od 76 odsto) i Rumunija (51 projekat, rast od 21 odsto).

Automobilska industrija je zabeležila rast proizvodnje u Mađarskoj i Poljskoj, dok je u Turskoj, Srbiji i Rumuniji dominantna mašinska industrija i proizvodnja opreme.

Velika Britanija, Nemačka i Francuska i dalje su najatraktivnije destinacije za SDI.

Navodi se i da samo 20 odsto velikih korporacija planira investicije u Evropi.

Prema rezultatima istraživanja, direktne strane investicije upućene ka Evropi dostigle su novi rekord od 5.083 SDI projekta u 2015.godini, što predstavlja 14 odsto veći broj projekata nego prošle godine.

Navodi se da je taj rast SDI u Evropi doveo do otvaranja 217.666 novih radnih mesta, što je 17 odsto više nego godinu dana ranije.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.