Fabrike „jedu“ plodno zemljište

Foto: Nova ekonomija
  • 25.04.2019

  • 14:40

  • Večernje novosti

  • 0

Srbija godišnje izgubi 25.000 hektara plodnih oranica zarad industrije i infrastrukture, pišu Večernje novosti.

Ova tendencija nije primetna samo kod nas, već i u celom svetu, a kako navode stručnjaci, to već sada predstavlja veliki gibitak za našu zemlju. Osim ovog, javlja se sve veći problem i sa maksimalnim iskorišćavanjem humusa i smanjenjem plodnosti sa oko četiri na dva odsto.

Ako je lokacija atraktivna, najčešće se dešava da plodna zemlja bude ustupljena za izgradnju nove fabrike, dok bi bolja opcija bila da investitori koriste stare i napuštene lokacije i industrijske zone.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako kažu iz Razvojne agencije Srbije za Novosti, na odluku investitora utiče čitav niz faktora, kao što je infrastrukturna opremljenost lokacije i tehničko rešenje objekta.

Iz ove agencije objašnjavaju da investitori češće biraju da sami grade fabriku, jer postojeći objekti u industriskim zonama ne zadovoljavaju potrebe projekta, ili se čak uopšte ne mogu realizovati.

Na određenim mestima potrebni su zahtevni radovi na adaptaciji i rekonstrukciji, a mnogi nisu ni usklađeni sa ekološkim standardima na koje se danas sve više polaže računa.

Takođe, investitorima je važno da im fabrike budu lokacijski blizu tržišta na koje planiraju da plasiraju robu, ali i zaposlenima, kako bi lakše dolazili na posao.pošaljite komentar

Nema komentara