FREN i UN Women: Rodna nejednakost na tržištu rada

Ilustracija FOTO: Pexels
  • 11.02.2019

  • 15:56

  • 0

Program fiskalne konsolidacije koji je Vlada Srbije uvela 2014. godine kako bi rešila problem visokog fiskalnog deficita uzrokovao je blagi rast rodnog jaza u platama u javnom sektoru, mlađe žene gurnuo u nezaposlenost, a žene blizu penzije u radnu neaktivnost. 

Ovo su pokazali rezultati istraživanja koje su sproveli Fond za razvoj ekonomske nauke FREN, UN Women i Ambasada Kanade, i koji su izloženi na konferenciji Rodna nejednakost na tržištu 

Zbog fiskalnog deficita od 6,6% BDP-a koji je bio najveći u Evropi, Vlada Srbije je donela Program fiskalne konsolidacije koji je uključivao smanjenje plata i broja zaposlenih u javnom sektoru, smanjenje penzija i reformu sistema ranog penzionisanja. Smanjenje zarada u okviru mera štednje iznosilo je 10 odsto za radnike u javnom sektoru koji zarađuju više od 25.000 dinara. S obzirom na to da su žene većina među onima koji zarađuju 25.000 dinara i manje od toga, očekivalo se da ova mera smanji rodni jaz u platama koji je tada u javnom sektoru bio oko 5,4 odsto u korist muškaraca.

Istraživanje je pokazalo da je u ovom sektoru, suprotno očekivanjima, došlo do blagog povećanja jaza u platama zbog različitih nivoa sprovođenja reformi u pojedinim vladinim podsektorima: opšti sektor države (javna uprava, zdravstvo, obrazovanje, socijalna zaštita), u kome uglavnom rade žene, u potpunosti je sproveo reforme, ali to nije bio slučaj sa javnim preduzećima u kojima većinu zaposlenih čine muškarci. 
Osim toga, smanjivanje plata podstaklo je mlađe žene i žene kojima se bliži penzija da napuste javni sektor i pređu u nezaposlene ili neaktivne, a takvi efekti nisu primećeni kod muškaraca.

"Podaci pokazuju da se za 20 odsto povećala verovatnoća da žene koje su pred penzionisanjem odu ranije u penziju, a za 10 odsto se povećala verovatnoća da žene mlađe od 30 godina postanu nezaposlene", rekla je Jelena Žarković Rakić, direktorka FREN-a, i dodala da je do ovakvog ishoda došlo usled odsustva nadgledanja sprovođenja javnih politika.
pošaljite komentar

Nema komentara