Grad Beograd: Nismo ništa ukinuli, sprečavamo da vrtić poskupi

  • 21.08.2014

  • 09:33

  • B92

  • 0

Grad Beograd nije ukinuo nijedno prava porodicama sa decom koje garantuje zakon, a izmene pravilnika su bile nužne da boravak u vrtićima ne bi poskupeo.

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu grada Beograda u saopštenju navodi da roditelji za boravak dece duguju 155 miliona dinara i da je izmenama Pravilnika i ukidanjem određenih popusta sprečeno poskupljenje vrtića.

Kako se navodi, grad Beograd u ovom trenutku regresira oko 36.000 mališana koji koriste usluge vrtića i ni za jedno dete se ne plaća puna ekonomska cena boravka u vrtićima. Najviša cena koju porodice plaćaju iznosi 9.705,70 dinara, a najniža je 594 dinara.

Iako je realna ekonomska cena boravka u vrtiću oko 30.000 dinara, grad nije odlučio da poveća cenu, već smo odlučili da racionalizacijama u postojećem sistemu obezbedimo nadoknadu sredstava koja nedostaju, dodaje se. 

Mere koje su donete izmenama postojećeg pravilnika bile su neophodne zbog uvođenja reda i sistema u ovu oblast koja je bila godinama zapuštena i neuređena, tako da nije bila održiva finansijski. 

"Izmenama pravilnika onemogućeno je da se za jedno dete ostvari kumulativno više osnova za popust, kao što je to do sada bilo moguće. Sada je roditeljima ostavljeno da izaberu po njih najpovoljniji oblik regresiranja, ali s obzirom na tešku finansijsku situaciju u gradu, nije održivo da se ostvaruju popusti po više osnova. Upravo zbog stihijskog i finansijski neopravdanog deljenja popusta proteklih godina, grad je došao u situaciju da nema novca u kasi", objašnjavaju iz gradske uprave. 

Dalje se naovdi da brisanjem člana koji je predviđao da kupci prvog stana na kredit, kao i podstanari, ostvaruju dodatni popust od 10 odsto, sprečeno je da se direktno u nepovoljan i nepravedan položaj stavljaju porodice koje nemaju novca da kupe ili iznajme stan. 

"Bilo je više dezinformacija u vezi sa porodicama koje imaju više dece. Jedina istina jeste da u porodicama sa više dece, svako treće, četvrto i naredno dete ide potpuno besplato u vrtić. Za drugo dete i dalje je na snazi subvencija od 20 odsto, koja je postojala i ranije. Samo za prvo dete važi popust prema važećoj skali", piše u saopštenju.

U javnosti je, kako se dodaje, potpuno pogrešno interpretirano brisanje člana 25, koji nije bio u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Mi smo u obavezi da Pravilnik uskladimo sa zakonom. Pomenuti zakon uređuje prava dece koja borave u vrtiću. Ovaj član se odnosio na decu sa smetnjama u razvoju koja ne borave u vrtiću a imaju brata ili sestru koja borave u vrtiću. Brat ili sestra koji borave ostvaruju sve popuste koji im pripadaju. Jedina izmena je u tome što se plata roditelja ne umanjuje automatski po tom osnovu, već u punom iznosu ide na regresionu skalu. 

"Što se tiče dezinformacije o brisanju člana koji se odnosio na duple blizance, trojke, četvorke potpuno je prirodno da je ovaj član brisan pošto roditelji inače za svako treće i naredno dete imaju pravo na potpuno besplatan boravak u vrtiću. Ovaj primer najbolje pokazuje koliko je bilo malicioznosti u izveštavanju pojedinih medija o ovim izmenama Pravilnika", navodi gradska uprava. 

da su Izmenama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom u Beogradu zaštićena skoro sva prava porodica u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom Republike Srbije. 

"Dakle, ne samo da su zaštićena prava koja predviđa zakon, već su utvrđena mnogo šira i veća prava za neke kategorije dece nego što zakon predviđa", navodi Sekretarijat. 

Iz gradske uprave podsećaju da na osnovu ovog pravilnika pravo na besplatan boravak u vrtićima u Beogradu imaju deca korisnika materijalne pomoći, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata prve do četvrte grupe iz oružanih akcija posle 17. avgusta 1990, dete sa smetnjama u razvoju za koje nije ostvareno pravo na dečji dodatak i koje nije upisano u posebnu vaspitnu grupu, dete bez roditeljskog staranja za koje nije ostvareno prvo na dečji dodatak, deca izbeglica i privremeno raseljenih lica čiji roditelji nisu u radnom odnosu i dete koje boravi u sigurnoj kući. 

Takođe, samohrani roditelj ima pravo na umanjenje od 50 odsto cene vrtića a korisnik usluga čije dete je obolelo od određenih bolesti ostvaruje dodatno umanjenje od deset posto.

DS: Finansijska katastrofa za roditelje od 1. septembra


Gradska uprava je danas počela da deli letak kojim poziva Beograđane da plaćaju gradski prevoz, iako su ih prethodno pozivali da ga ne plaćaju, čime je GSP doveden do propasti, saopštio je predsednika beogradskog odbora DS Balša Božović. 

S tim u vezi sada DS poziva gradsku upravu da isto tako, odštampa još jedan letak kako bi na vreme upoznala roditelje i gradjane sa "finansijskom katastrofom" sa kojom će se suočiti od 1. septembra, navedeno je u izjavi Božovića dostavljenoj medijima. 

Po njemu, gradska uprava ukida popust na režije vrtića od 20 odsto po detetu kada dvoje i više dece boravi u predškolskim ustanovama, zatim popust od 10 odsto za kupovinu prvog stana i 10 odsto za podstanare. 

Zatim se ukida i popust od 20 odsto za umanjenje prihoda porodici sa detetom obolelim od pojedinih bolesti i popust od 50 odsto za prvo i drugo dete za roditelje koji imaju trojke, četvorke i duple blizance. 

On je naveo i da se ukida pravo na umanjenje troškova koje se može ostvariti samo po jednom od osnova koji je najpovoljniji za korisnike usluga. 

"Ovo nije način na koji gradska vlast treba Beograđanima da poželi srećnu novu školsku godinu niti način na koji treba da se odnosi prema građanima glavnog grada", smatra Božović.
pošaljite komentar

Nema komentara