Hapšenja u istrazi koju su najavili tabloidi

FOTO: Pixabay
  • 28.08.2019

  • 15:56

  • Nova ekonomija

  • 0

Policija Srbije uhapsila je danas pod sumnjom za malverzacije dve osobe zaposlene u RTS-u i direktora kompanije Direct Media, nekada u vlasništvu opozicionog političara Dragana Đilasa.

Kako prenose mediji, oni su uhapšeni po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal pod sumnjom za zloupotrebu položaja odgovornog lica, a traga se za još jednom direktorkom Direct Media koja nije u zemlji.

Direct Media je donedavno bila u vlasništvu Đilasa, lidera Stranke slobode i pravde i bivšeg gradonačelnika Beograda, a o istrazi poslovanja ove firme pisali su provladini tabloidi pre više od mesec dana.

Tabloid Informer pisao je početkom jula da tužilaštvo „sumnja da su Dragan Đilas, njegovi saradnici i rukovodstvo RTS oštetili Javni servis za desetine miliona evra".

Ovaj list je citirao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića da postoji sumnja da je Đilas sa saradnicima učestvovao u nelegalnoj kupovini i prodaji reklamnih sekundi.

Dragan Đilas izjavio je da su današnja hapšenja sprovedena na osnovu odluke predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Oni će izaći, a ti da li ćeš tamo da završiš odlučiće ljudi koji budu radili svoj posao bez uticaja vlasti", poručio je Đilas Vučiću u obraćanju novinarima ispred predsedništva Srbije u Beogradu.

Đilas je često optuživan za vršenje uticaja na medije koji su imali poslovni odnos sa njegovom kompanijom dok je na vlasti bila Demokratska stranka. I danas se uveliko smatra da marketinške agencije utiču na sadržaj medija.

Međutim, BIRN je 2014. godine objavio da je nakon dolaska na vlast 2012. godine Srpska napredna stranka ušla u prostor medijskog oglašavanja i potisnula demokrate, koji su do tada vladali tim tržištem.

Kako se navodi u istraživanju BIRN-a, od 2012. do 2014. godine „najmanje četiri kompanije, čiji je godišnji budžet za oglašavanje između devet i deset miliona evra, napustile (su) do tada neprikosnovenu agenciju lidera DS-a Dragana Đilasa, Direct media, i sklopile nove ugovore sa agencijama okupljenim oko Srđana Šapera, nekada člana Predsedništva DS-a".

„U ovaj pul ulazi i agencija Second (Sekond) koja je registrovana u novembru 2012. godine, a iza čijeg osnivanja, prema saznanjima BIRN-a, stoji Goran Veselinović, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke i bivši poslodavac Aleksandra Vučića", navodi BIRN.

pošaljite komentar

Nema komentara