Vesti iz zemlje

01.11.2016. 15:13

Blic

Autor: Nova Ekonomija

I putnici bez karte u gradskom prevozu imaju osiguranje

Svi putnici u gradskom prevozu osigurani su u slučaju nesreće, bilo da plaćaju kartu, imaju pravo na besplatan prevoz ili se voze bez karte. 

Prevoznici sklapaju ugovor sa osiguravajućim kućama, a minimalne svote novca utvrđuje Vlada Srbije na predlog Narodne banke.

Pa ipak, Zakon o bezbednosti u saobraćaju propisuje da ta suma ne može biti niža od 4.000 evra za slučaj privremene sprečenosti za rad i stvarnih i nužnih troškova lečenja putnika, 16.000 evra za slučaj trajnog gubitka opšte radne sposobnosti (invaliditeta) putnika, a 8.000 evra u slučaju smrti.

Pod putnicima se smatraju svi oni koji se nalaze u prevoznom sredstvu kojim se obavlja javni prevoz i koja imaju nameru da putuju, bez obzira da li su kupila voznu kartu ili nisu. Takođe, putnici su i oni koji se nalaze u krugu stanice ili u neposrednoj blizini prevoznog sredstva, pre ukrcavanja, koja imaju nameru da putuju. I kada završe vožnju, putnicima se smatraju svi oni koji se još nalaze se u neposrednoj blizini prevoznog sredstva, u krugu stanice.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.