Iz Srbije se najviše krijumčari antički novac

FOTO: Pexels
  • 13.05.2019

  • 12:09

  • Večernje novosti

  • 0

Srbija je tranzitna ruta za krijumčarena kulturna dobra iz ratom razorenih zemalja, ali se istovremeno i iz Srbije na Zapad krijumčare arheološki predmeti, pre svega velike količine antičkog novca, pišu Večernje novosti. Na globalnom nivou Srbija je tranzitno područje kojim kriminalci prenose blago iz opljačkanih nalazišta, muzeja i kolekcija iz Sirije, Libije i Iraka.

Zapadni Balkan postaje vodeća krijumčarska ruta kriminalaca koji pljačkaju kulturno blago siromašnih i ratom zahvaćenih zemalja i prodaju ga na Zapadu. Kako navode Novosti, čiji je reporter bio tim povodom na ekspertskoj konferenciji u Minhenu, tržište krijumčarenih nekretnina je doživelo eksplozivni rast posle pojave Islamske države u Iraku, Siriji, Libiji i Nigeriji. 

Nemačka je zato uvela embargo na uvoz i kupovinu sirijskih antikviteta, pooštrila uslove trgovine iz ostalih arapskih zemalja i formirala nekoliko specijalnih policijskih timova za borbu protiv trafikinga kulturnim blagom.

Krijumčari arheoloških predmeta, ikona i umetnina rade usaglašeno sa dilerima, kriminalcima i terorističkim grupama u ovom obliku organizovanog kriminala koji beleži ogroman rast.

Trgovina umetničkim blagom služi i za pranje para i za finansiranje terorizma, navode Novosti.

Ilegalna trgovina umetninama predstavlja treći vid organizovanog kriminala, iza trgovine oružjem i narkoticima. 

Kako navodi list, Minhen je jedna od metropola gde se slivaju reke opljačkanog kulturnog blaga. pošaljite komentar

Nema komentara