Izvozićemo voćnu rakiju, sireve i cigarete u Rusiju, bez carina

  • 20.01.2019

  • 20:00

  • RTS

  • 0

Rakija FOTO: VIkimedia

Pregovori o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije su pri kraju, kako saznajemo, lista za bescarinski izvoz hrane biće proširena. Na njoj bi trebalo da se nađu nove vrste sireva, voćne rakije i cigarete.

Najviša delegacija Rusije tokom posete Srbiji bila je zadovoljna onim o čemu se mesecima pregovara. Biće proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe na tržište Evroazijske unije koju čine još i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.

Na listu će biti dodati i najkvalitetniji sirevi. Jagoda Lazarević iz Ministartva trgovine kaže da se pregovara o cigaretama.

"Imamo veliki disbalans sa Rusijom iz koje uvozimo veliki broj cigareta, sa carinom nula, a istovremeno srpske cigarete se izvoze sa visokom stopom carinskog opterećenja i ono što nam je u fokusu su alkoholna pića, konkretno voćne rakije i vinjak", rekla je Lazarevićeva.

Oznaka Napravljeno u Srbiji za prosečnog ruskog kupca znači da proizvod ima visoku biološku vrednost.

"Srpska roba je kvalitetna, ekološka, čista i to se potvrđuje da dobro se izvozi. Naši građani, Rusi su zadovoljni kvalitetom vaše robe. Količina to je stvar razgovora", kaže Andrej Hripunov, predstavnik ruskog Ministarstva privrede u Beogradu.

Rusija u svoju poljoprivredu godišnje uloži sedam milijardi dolara. Cilj im je da obezbede što veću prehrambenu nezavisnost. Najkasnije do 2024. godine će to i uspeti sa proizvodnjom jabuke, a to je roba koju smo im najviše prodavali, pa stručnjaci predlažu da se preorjentišemo.

"Prosečna potrošnja mesnih prerađevina u Rusiji je duplo veća nego u EU. Mislim da je to prostor koji bi naši proizvođači trebalo da iskoriste. Lično mislim da bi ekonomiju obima mogli da obezbedimo kroz da kažem brendiranje proizvoda iz Srbije i da udruženi prost pokušamo da postignemo neke efekte", kaže Dragan Šaganović sa Ekonomskog instituta.

Kontrola izvoza je pooštrena pa reeksport voća koji je nekoliko puta ozbiljno mogao da ugrozi izvoz sada gotovo nije moguć. 

"Mislim da se i to dosta promenilo od onog vremena kada su ljudi olako shvatali izvoz u Rusiju. Danas svi znaju da je to veoma zahtevmno tržište i da su penali za robu koja ne zadovoljava kvalitet veliki i da jednostavno gubite partnere jer je ponuda ogromna", kaže  Veljko Jovanović iz PKS.

Vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 miliona dolara. Možda žvuči mnogo, ali prevedeno u procente to je svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane.
pošaljite komentar

Nema komentara