Jeremić: Ovaj režim je doveo društvo do ruba provalije

FOTO: N1

Predsednik Narodne stranke, Vuk Jeremić u intervjuu za Novu ekonomiju kaže da ozbiljna, istinska opozicija u Srbiji trenutno možda nije naročito brojna, ili idealno organizovana, ali smatra da je Savez sa Srbiju ipak važan korak u pravcu da se takva situacija promeni.


Hoće li Savez za Srbiju izaći na prevremene izbore, ako ih bude bilo?

Mislim da ne bismo smeli da prihvatimo tu Vučićevu igru. Davati legitimitet nelegalnom procesu značilo bi prihvatiti njegov ishod, ali i svaku odluku koju bi na taj način izabrane institucije pokušale da sprovedu u delo. Naš zadatak je da dođemo do poštenih, fer i korektnih izbornih uslova.

Kako?

Preduslov je jedinstvo opozicije, koje bi međunarodnu zajednicu zabrinutu za legitimitet i ishod izbora nateralo da izvrši pritisak na Vučićev režim u smislu obezbeđivanja koliko-toliko fer izbornih uslova.

Znate da predsednik Vučić ima svoju opoziciju, koja će, u slučaju da te izbore bojkotuje Savez za Srbiju, lako pristati da bude njegov sparing-partner.

Verujem da javnost, kao ni međunarodna zajednica neće prihvatiti tu vrstu prevare.Narodna stranka se od svog osnivanja zalagala za objedinjavanje opozicionih snaga i Savez za Srbiju je, pored ostalog, potekao i iz takvih naših napora. Bilo bi dobro da Savez, kada je reč o borbi za fer i proštene izbore, što pre bude osnažen novim članovima. Tim pre što znamo da Vučić onih 25-30 procenata vlasti koje osvoji na izborima održava ne samo pomoću apsolutne konrole medija, već i plašenjem građana pričom o tome da može biti gore, pritiskom i ucenama zaposlenih u javnoj upravi i sl. Ostatak Srbije - govorim o građanima koji ne glasaju za režim - Vučićevi mediji zasipaju vulgarnostima ne bi li ih udaljili od politike. Umesto na glasanje, jedan broj ljudi tako ostaje kod kuće.
 
Koliko je sama opozicija odgovorna za to što deo građana ostaje kod kuće?

Da nije bilo naših grešaka, kao društvo danas ne bismo bili tu gde jesmo. Ne pokušavam bilo koga da aboliram od odgovornosti. Ipak, stanje u kojem se Srbija nalazi je izuzetno teško, a najveći krivac za to je režim koji je jednom izbore dobio na legitiman način, a onda, teško zloupotrebivši vlast, društvo doveo do ruba provalije. 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PROČITAJTE JOŠ:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koliko zaista verujete u ideju jedinstvene opozicije? Često se govori o partijama koje su na suprotnim ideološkim i političkim stranama.

Okupila nas je ideja borbe za slobodnu Srbiju. U tom smislu, nema mesta insistiranju na ideološkim ili nekim drugim razlikama. Staljin i Čerčil nisu bili bliski ni po jednom osnovu, izuzev u svesti o potrebi zaustavljanja nacističkog zla. Cilj Saveza sa Srbiju je da, ubrzo posle prvih fer i poštenih izbora, napravi vladu stručnjaka oročenu na godinu dana. Takođe, jedna od važnijih tačaka (od ukupno trideset) našeg programa je da ta vlada nakon dvanaest meseci organizuje poštene izbre, na koje Savez za Srbiju verovatno neće izaći u ovom sastavu. Neke stranke će ići samostalno, neke će se udružiti u nove saveze, neke će ostati.


Čega se plaši predsednik Vučić, šta mislite?

Mi danas ne možemo da organizujemo skup u zatvorenim prostorima, uključujući čak ugostiteljske objekte, u ogromnom broju mesta u Srbiji! Izvinite, ali to se nije događalo ni u vreme Slobodana Miloševića!

Niko iz vlasti nikada nije prihvatio moj poziv da javno ukrstimo mišljenja o tome kako sam to "prodao” Kosovo, kakvim se to se "teškim kriminalom” bavim, o prošlosti, sadašnjosti, budućnosti ove zemlje… Zašto? Zato što Vućić veoma dobro zna da je sve što govori laž, pa se plaši da će, otvori li prostor, građani to i uvideti… Sećate se priče Carevo novo odelo? E, to vam je to! 

Ovaj tekst je deo intervjua Vuka Jeremića za 55. broj Nove ekonomije.
pošaljite komentar

1 komentar

  • Goran

    Samo ti ne privaj o propasti i provaliji. Dok si ziveo na racun obog naroda u NY a gde te je i poslala Vlada po kojoj sada pljujes onda ti je sve bilo potaman.