Ji: Ne preporučujemo Zapadni Balkan američkim kompanijama zbog loših uslova

  • 15.06.2017

  • 15:50

  • 0

Visoki zvaničnik Stejt departmenta SAD Brajan Hojt Ji rekao je da uslovi za investicije u mnogim zemljama zapadnog Balkana nisu zadovoljavajući zbog čega Stejt department ne može da ih preporuči američkim kompanijama, prenosi Beta.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara u sredu je na saslušanju pred senatskim odborom za Evropu i regionalnu bezbednosnu saradnju rekao da je Stejt department zainteresovan da američke kompanije ulažu ili posluju u zemljama zapadnog Balkana, ali da uslovi ne pogoduju investitorima koji izbegavaju rizik.

U nekim zemljama je bilo povećanja investicija, na primer u Srbiji, rekao je Ji, ali i dodao da su u pitanju "nešto više avanturističke kompanije koje ne beže od rizika".

"Međutim, mi uvek unesemo dozu opreza kad govorimo s kompanijama, pošto u mnogim slučajevima okruženje, uslovi za investicije nisu po standardima za koje mislimo da treba promovisati", rekao je Ji.

On je rekao da je na vladama regiona da poboljašaju vladavinu prava, nezavisnost pravosuđa, primenu zakona i sprovedu neophodne reforme.

U Srbiji je program USAID pomogao u ubrzanju inspekcija i izdavanju građevinskih dozvola što je delom doprinelo da se Srbija pomeri za 44 mesta na Duing biznis listi Svetske banke na 47 mesto, rekao je Ji.


pošaljite komentar

Nema komentara