Vesti iz zemlje

11.07.2018. 21:17

RTS

Autor: AIESEC zove

Kajsije skuplje od banana zbog nevremena

Nevreme i poplave koji su zahvatili pojedine delove Srbije proteklih meseci desetkovali su zasade, uglavnom jagodičastog voća i ratarske useve. Stručnjaci ukazuju da će lošiji kvalitet uticati na cene na domaćem tržištu.

Neviđeno u čačanskim trgovinama i na pijacama. Sezonsko voće iz susednih sela skuplje od južnog voća. Kilogram banana košta 110 dinara, a kajsija 150.

„Ovo je prva godina da je ovako loše vreme, kišno, grad, tako da ljudi ne znaju šta bi kupili, žale se na cene, na sve, komplet“, kaže prodavačica Stanimirka Gocić.

Zbog čestih vremenskih nepogoda, voćari u čačanskom kraju problema imaju sa kvalitetom, plasmanom robe, ali i niskom otkupnom cenom.

„Neće biti najzadovoljniji pogotovu svi sa ranim vrstama odnosno vrstama sa ranim sazrevanjem – višnja, trešnja, kajsija“, objašnjava Branko Tanasković, savetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo PSSS Čačak.

Ratari su u Šumadiji očekivali rod iznad proseka, ali stručnjaci kažu da će, po agrouslovima specifična godina, u čitavoj zemlji ostaviti trag i u prinosima.

„Beležimo smanjenje kvaliteta, beležimo i da će prinos po jedinici površine biti smanjen, ali ne toliko drastično – u proseku, možda, 20-30 procenata ispod očekivanog“, navodi Dobrivoje Popović iz PSSS Kragujevac.

Uprkos kašnjenju, polovina pšenice ovogodišnjeg roda u Šumadiji i Pomoravlju je otkupljena i usladištena u silose.

„Privrednici i preduzetnici mlinsko-pekarskog sektora Šumadije i Pomoravlja smatraju da u ovom trenutku nema potrebe govoriti o povećanju cene hleba i pekarskih proizvoda“, napominje Dušan Petković, koordinator za poljoprivredu PKS.

Iako godina neće biti rekordna, stručnjaci predviđaju rod od 3,3 miliona tona pšenice, a godišnje potrebe su upola manje.

Hlebnog žita će biti i za izvoz, a za potrošače je najvažnija procena da će cene mirovati

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.