Vesti iz zemlje

07.07.2018. 12:50

Tanjug

Autor: AIESEC zove

Kineske kompanije zainteresovane za partnerstvo u Ikarbusu

Među infrastrukturnim projektima, Brnabić je istakla nastavak izgradnje Koridora 11, kao i modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta.

Premijerka Ana Brnabić kaže da će delegacija Srbije na Sedmom samitu Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se danas održava u Sofiji, razgovarati o projektima u oblasti infrastrukture i energetike.

Među infrastrukturnim projektima, Brnabić je istakla nastavak izgradnje Koridora 11, kao i modernizaciju i rekonstrukciju pruge Beograd-Budimpešta koja je, kako je navela, u fokusu potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović. 

Brnabić je za RTS naglasila da se kreće i sa radom na pruzi Beograd-Niš-Preševo, kao i da će biti potpisan sporazum o razumevanju. 

U oblasti energetike, Brnabić je ukazala na „veliki projekat“ izgradnje termoelektrane Kostolac B3 snage 350 megavata i na toplodalekovod između Obrenovca i Beograda. 

Posebno je naglasila da je važno što kineska kompanija Zi Ðin učestvuje u tenderu za strateškog partnera za RTB Bor. 

„Nadamo se da će to biti završeno do kraja godine i da će oni dati dobru ponudu“, rekla je Brnabić. 

Premijerka Srbije dodala je i da su dve kineske kompanije zainteresovane za strateško partnerstvo u Ikarbusu. 

Glavne tačke samita, kojem prisustvuju lideri 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope i Kine, biće produbljivanje saradnje zemalja inicijative 16+1 za održivi napredak. 

Brnabić je ranije izjavila da očekuje mnogo od Samita 16+1 Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Sofiji i gde će biti potpisano nekoliko ugovora. 

Na ovogodišnjem samitu kao najvažnije tačke ekonomske saradnje biće predstavljene oblasti: industrijsko partnerstvo, infrastruktura i zajednička ulaganja, poljoprivreda, turizam i visoke tehnologije. 

U delegaciji sa predsednicom Vlade su potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Brnabić se juče u Sofiji sastala sa premijerom Kine Li Kećiangom, na kojem je istaknuto da je Srbija centralna zemlje u okviru inicijative Pojas i put i da dve zemlje imaju veliki broj konkretnih projekata, od čega najviše u oblasti infrastrukture i energetike.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.