Kineski krediti od milijardu evra mimo domaćeg zakona

FOTO: NOVA EKONOMIJA
  • 30.11.-0001

  • 00:00

  • Beta

  • 0

Transparentnost Srbija saopštila je danas da sporazumi o zajmovima sa Kinom vredni više od milijardu evra, koji su trenutno u proceduri u Narodnij skupštini, zaobilaze Zakon o javnim nabavkama Srbije.

"Praksa direktnog ugovaranja najvrednijih javnih radova kroz medjudržavne sporazume nameće pitanje smislenosti sistema u kojem država propisuje stroga pravila za nadmetanje u javnim nabavkama, čije kršenje tretira kao krivično delo ili ozbiljan prekršaj", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Transparentnost je istakla da su narodni poslanici i gradjani Srbije informisani o tome kakvi su uslovi kredita, koji su predstavljeni kao povoljni, ali da obrazloženje na sadrži podatke na osnovu kojih bi mogli da zaključe da li je ukupna vrednost radova realno procenjena, ili bi mogla biti manja da se do izvođača došlo kroz otvoreni tenderski postupak.

Trenutno se u Skupštini Srbije na dnevnom redu nalazi osam sporazuma o zajmovima koji „isključuju primenu Zakona o javnim nabavkama", navodi Transparentnost.

PROČITAJTE JOŠ:Ova organizacija ističe da Zakon o javnim nabavkama, usvojen 2012. godine, ima cilj da suzbije korupciju i obezbedi slobodno nadmetanje među ponuđačima, javnost i nadzor za sve nabavke vrednosti preko 4.000 evra.

"Sada će, medjutim,  poslanici odlučivati o potvrdjivanju sporazuma koji isključuju primenu domaćeg zakona kod nabavki koje su vredne preko milijardu evra", navodi Transparentnost Srbija.

Organizacija navodi da Srbija uzima zajam vredan više od milijardu evra od kineske Export-Import Banke radi izgradnje pruge od Novog sada do Kelebije, a posao će biti poveren kineskim firmama China Railway International i China Communications Construction Company (CCCC).

CCCC će takođe biti izvođač ugovora vrednog 523,5 miliona dolara za auto-put od Preljine do Požege, dodaju u Transparentnosti.
pošaljite komentar

Nema komentara