Kinezi investiraju milijardu evra u Srbiju

  • 14.06.2018

  • 16:25

  • Tanjug

  • 0

Kina zainteresovana za ulaganja FOTO: Pixabay

Investicioni fond Sino-China Investment Group iz Šangaja zainteresovan je za finansiranje projekata u Srbiji posredstvom Šangajske berze i spreman je u prvoj fazi da obezbedi oko milijardu evra, izjavio je predsednik kompanije Sino-RS Đin Frank Li.

Objašnjava da će fond biti formiran kao deo globalne kineske inicijative "Pojas i put".

"Glavni fokus je na transportu, aerodromima, lukama, mostovima, komunikacijama, vodosnabdevanju i odvodnjavanju u urbanim i ruralnim područjima, snabdevanju električnom energijom, poljoprivredi i osnovnim sredstvima neophodnim za pružanje nematerijalnih proizvoda ili usluga – za nauku, obrazovanje, kulturu i zdravstvenu zaštitu", rekao je Li.

Kaže da će javno-privatno partnerstvo, kao jedan od modela, biti kombinacija kapitala i obveznica, a u razmatranju je i izlazak na berzu odnosno međunarodno tržište kapitala putem inicijalne javne ponude (IPO).

"Svrha novog modela finansiranja je postizanje veće efikasnosti, smanjenje duga kroz redukciju aktive, kao i manje javno zaduživanje za projekte i operacije na tržištu", naveo je Li.

Prema njegovim rečima, fond će biti formiran nakon što sve strane završe procedure internog odobrenja, a u međuvremenu traže odgovarajući pilot-projekat u Srbiji.

Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić početkom juna se tim povodom sastao u Beogradu sa predstavnicima Investicionog fonda Sino-China Investment Group iz Šangaja.

Li ističe da je taj fond spreman i da su otvoreni za razgovore sa bilo kojim lokalnim i međunarodnim investitorima za saradnju u Srbiji.

pošaljite komentar

Nema komentara