Krkobabić: Formirano 311 poljoprivrednih zadruga u Srbiji

  • 12.10.2018

  • 14:53

  • 0

Milan Krkobabić FOTO: N1

Ministar zadužen za regionalni razvoj Srbije Milan Krkobabić rekao je danas da je formirano 311 poljoprivrednih zadruga čime je napravljen iskorak za opstanak sela.

On je u Kruševcu posle razgovora sa rukovodstvom grada o formiranju zadruga i o regionalnom razvoju rekao da je planirano da se u republičkom budžetu naredne godine izdvoji 25 miliona evra za razvoj zadrugarstva, četiri puta više nego ovo godine.

Srpska akademija nuaka i umetnosti (SANU) će, prema njegovim rečima, napraviti mapu regiona a biće definisana i strategija ravnomernog regionalnog razvoja.

"Pokušaćemo da objedinimo porodična gazdinstva i oformimo što više specijalizovanih poljoprivrednih zadruga kako bi postale robni proizvodjači i odolele izazovima tržišta, a isključili prekupce u prodaji robe", kazao je Krkobabić.

Ukazao je da Srbija treba da podstiče ravoj stočarstva jer je potpisan ugovor sa Kinom o izvozu junećeg i jagnjećeg mesa.

"Sada se izvozi samo 300 tona junećeg mesa a u vreme SFRJ izvozilo se 100 puta više", rekao je ministar.

On je obišao zemljoradničku zadrugu "Euro duo kalem" u selu Lazarevac kojoj je iz budžeta dat podsticaj za rad od 11 miliona dinara.

"Došli smo da vidimo kako je zadruga utrošila novac i da li je lokalni budžet spreman da prepozna značaj udruživanja poljoprivrednih gazdinstava u zadruge", rekao je Krkobabić.

Istakao je da očekuje da hladnjača zadruge u Lazarevcu bude centar za otkup i preradu druge klase voća koja se teže prodaje.

"Proizvodi od voća moraju da se zaštite, da udju u trgovačke mreže i izvoze", kazao je ministar.

Pomoćnik gradonačelnika Kruševca Marko Milojević rekao je da su akcije pomoći zadrugama i opstanku sela od nemerljivog značaja.

"Ovako dobrim programima pokušavamo da vratimo veru u zadrugarstvo pa ćemo razmotriti mogućnost izdvajanja sredstava i iz gradskog budžeta za pomoć zadrugama", rekao je on.

Predsedik Odobra SANU za selo Dragan Škorić je rekao da će izgradnja hladnjače u zemljoradničkoj zadruzi promeniti sliku tog kraja.

"Sada treba uključiti stručnjake da preporuče koja bi vrsta prerade bila najbolja kako bi proizvodi stizali do trgovina i inostranih kupaca", kazao je Škorić.

pošaljite komentar

Nema komentara