Osnivanje radne grupe u narednih par dana

Kuburović: Uvodi se novo krivično delo za napade na advokate

  • 09.08.2018

  • 16:19

  • Tanjug

  • 0

Nela Kuburović FOTO: N1

Ministarstvo pravde je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate.

To je rekla ministarka pravde Nela Kuburović i dodala da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica.

Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnih poslova i sudija i tužilaca. 

Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu. 

"Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi plan rada i aktivnosti radne grupe", navela je Kuburović. 

Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani. 

Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajecvima napada i ubistava advoakta kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.

pošaljite komentar

Nema komentara