LEPA PRIČA DANA: 'Prijateljski taksi' u Mirijevu besplatno vozi komšije do grada

Stanovnike Mirijeva, koji čekaju autobus gradskog prevoza, iznenadile su sve češće ponude njihovih komšija da ih povezu do grada. I to besplatno.

Oni koji znaju da je u Mirijevu odskora proradio "Prijateljski taksi" rado prihvataju ovaj poziv.

"Udruženje građana Mirijevo došlo je na ideju da sugrađanima ponudi prevoz do centra grada, koji se ne naplaćuje", priča Bojan Zimonjić, jedan od članova Udruženja. 

"Prijateljski taksi podrazumeva da osoba koja ima mesta u automobilu poveze ljude koji čekaju prevoz ka gradu. A da bi putnici bili bezbedni, svako "prijateljsko" vozilo na sebi ima nalepnicu koja je potvrda da je osoba koja upravlja tim vozilom član našeg udruženja i da joj se može verovati”, objašnjava on. 

Trenutno ovim delom opštine Zvezdara saobraćaju 23 "prijateljska taksija", a još sedam osoba se prijavilo da želi da učestvuje u ovom projektu i tako olakša život komšijama iz kraja. Svaki automobil ima vidljivo istaknutu nalepnicu na šoferšajbni s natpisom "Prijateljski taksi", ali i broj "taksija". 

Pošto je ideja nova, mnogo je onih koji ne znaju o čemu se radi, pa dolazi do nesporazuma. Na Bojanovo pitanje da li žele da ih poveze, stanovnici Mirijeva odgovaraju sa: "A ko ste vi? Šta hoćete od mene? Zašto biste me vozili džabe?" 

"Ljudi su nepoverljivi, što je sasvim razumljivo zbog vremena u kom živimo", iskren je Bojan. 

"Ponekad utrošim i petnaestak minuta kako bih im objasnio o čemu se radi. Ako sam sa decom u autu, pre će prihvatiti besplatnu vožnju. Sa poznanicima i komšijama je drugačije. Neki i ne čekaju da im ponudim vožnju, već pitaju: 'Komšija, može prevoz?'", priča on.


pošaljite komentar

1 komentar

  • Milena

    Tipicno, bacanje.prasine u oci bajkovitim secerlemama, za jednokratnu upotrebu. Pravo pitanje je cemu sluzi i sta sakriva ta, paravan prica