Lideri Zapadnog Balkana se obavezali da će jačati veze

  • 02.10.2018

  • 15:55

  • Beta

  • 0

Ana Brnabić FOTO:@serbianPM

Lideri Zapadnog Balkana su se obavezali da ojačaju ekonomske i društvene veze i pripreme taj region za budućnost, piše u saopštenju s današnjeg skupa Dijalog o Zapadnom Balkanu koji je Svetski ekonomski forum priredio Ženevi, u Švajcarskoj, uz učešće i predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

Sastali su se premijeri ili ministri iz Albanije, Crne Gore i Srbije, kao i Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Turske, Nemačke, Švajcarske i s Kosova - uz čiji naziv je bila zvezdica da bi se ukazalo da se, kako piše, "ne prejudicira stav o statusu i u skladu je sa rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244".

Razgovarali su o tome kako produbiti integraciju i ekonomsku saradnju, uz praktične mere za pripremu regiona za Četvrtu industrijsku revoluciju, za podsticanje ekonomske konkurentnosti i razvoj nove generacije lidera.

Učesnici sastanka su utvrdili mere za jačanje dijaloga i saradnje, posebno u podsticanju "inkluzivnog razvoja, veština i talenata", podsticanju trgovine, omogućavanje saradnje javnog i privatnog sektora.

U saopštenju se navodi uspostavljanje Centra za četvrtu industrijsku revoluciju kao dela mreže Centres for the Fourth Industrial Revolution, da bi pomogao pripremanje Zapadnog Balkana za nove tehnologije poput veštačke inteligencije.

Najavljeno je organizovanje regionalnog samita Jugoistočne Evrope 2019. godine, na kojem bi učestvovali "svi relevantnim lideri iz regiona i Evrope".

U saopštenju piše da predstoji uspostavljanje Saveta Zapadnog Balkana za konkurentnost, radi jačanja produktivnosti, uključujući poboljšanje infrastrukture, funkcionalna tržišta, efikasne institucije i "zdrav ekosistem za inovacije i preduzetništvo".

Najavljeno je i ozvaničavanje sporazuma o saradnji s Centrom Svetskog ekonomskog foruma za sajber- sigurnost (Centre for Cybersecurity) i otvaranje 10 "globalnih čvorišta" u regionu, čime se "osigurava platforma za saradnju sledeće generacije lidera".

"Zapadni Balkan je često igrao duboku ulogu u istoriji Evrope. Danas, obećavajući da zajedno rade na ekonomskim i društvenim pitanjima koja oblikuju naš svet, njegovi lideri šalju jasan signal da jedini način da se obezbedi budući mir, stabilnost i prosperitet je kroz veću otvorenost, saradnju i saradnju", rekao je Klaus Švab, osnivač i izvršni predsednik Svetskog ekonomskog foruma.

"Srbija je prošla kroz težak program reformi, dajući prioritet obrazovanju i ekonomiji. ...Naš region će postići dugoročnu stabilnost samo ako uspemo da uspostavimo narativ saradnje zasnovan na uzajamnom poštovanju i zajedničkim vrednostima", rekla je Ana Brnabić, premijerka Srbije, prenosi se u saopštenju.

pošaljite komentar

Nema komentara