Ljajić: Takse Prištine postale nerešiv politički problem

  • 11.02.2019

  • 13:55

  • 0

Rasim Ljajić FOTO: N1

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je zbog uvođenja taksi od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, u poslednja tri meseca na Kosovu plasirano 90 miliona evra manje robe nego ranije.

O taksama se sve više govori kao nerešivom političkom pitanju, rekao je Lajić za TV Pink, ukazujući da takse sprečavaju da dijalog između Beograda i Prištine bude nastavljen i prave ekonomsku štetu koja može da ostavi posledice. 

"Mi ćemo do 21. februara imati tačan bilans stanja koliko je manje robe izvezeno. Do sada je, za ovih 80 dana, oko 90 miliona evra manje robe plasirano na Kosovu i Metohiji nego u istom periodu prošle godine. Trgovina je svedena na minimum ili radi šverc komerc, jer robe iz Srbije ima na Kosovu", rekao je Ljajić.

Prema rečima Ljajića, srpske robe ima čak u prodavnicama koje drže Albanci, a sumnja se i da najpre ide u Crnu Goru, Hrvatsku i Makedoniju, a potom na Kosovo.

"Ekonomska šteta je evidentna. Takse su izazvale, pre svega, ozbiljnu političku krizu i na Kosovu i Metohiji i mi sada ne znamo da li će pre biti ukinute takse ili će pasti vlada Ramuša Haradinaja. U ovom trenutku to je ključno pitanje", rekao je Ljajić.

Takse postaju faktor od kojeg zavisi da li će Haradinaj ostati na vlasti ili ne, jer, kako kaže, ako ukine takse izgubiće poverenje birača.

"Haradinaj isključivo iz tog razloga istrajava na taksama koje su besmislene", ocenio je Ljajić. 

Prema njegovim rečima, dobra stvar je što je prvi put "postignut konsenzus" u međunarodnoj zajednici da takse ne vode nikud i da ozbiljno ugrožavaju nastavak dijaloga.
pošaljite komentar

Nema komentara