Masterkard: Neosnovani navodi tužbe koju je pred Komisijom pokrenula "Efektiva"

  • 21.09.2018

  • 19:24

  • NE

  • 0

FOTO: Pexels

Početkom 2018. godine, udruženje za zaštitu bankarskih korisnika Efektiva pokrenulo je postupak pred Komisijom za zaštitu konkurentnosti zbog međubankarskih naknada kompanije Mastercard u Srbiji.

Komisija je obavestila Mastercard 19. septembra da će pokrenuti zvanični postupak po ovom pitanju, navodi se u saopštenju te kompanije.

"Odluka o pokretanju formalnog postupka je proceduralni korak i ne odnosi se na legalnost međubankarskih naknada u Srbiji. Mastercard je čvrst u stavu da su navodi tužbe udruženja Efektiva neosnovani i nastaviće svoju borbu protiv njih tokom formalne istrage Komisije za zaštitu konkurentnosti", navodi se u saopštenju.

Mastercard takođe napominje da je Efektiva već upotrebila slične navode u tužbi koja je podneta protiv kompanije Mastercard pred Višim sudom u Beogradu 2017. godine, ali je Sud tu tužbu odbacio.

"Važno je još jednom napomenuti da Mastercard ne izdaje kartice, ne postavlja i ne naplaćuje potrošačke nadoknade i ne zarađuje od međubankarskih naknada koje banka prihvatilac plaća banci izdavaocu kartice. Mastercard potrošačima pruža realne vrednosti i mogućnosti, uključujući i sigurnost, praktičnost i zaštitu potrošača. U svakoj od 210 zemalja i teritorija na kojima smo prisutni poslujemo po istim principima, odnosno u potpunosti u skladu sa lokalnim zakonodavstvom i tržišnim uslovima. Posvećeni smo unapređenju postojećih partnerstava sa javnim i privatnim sektorom u Srbiji, kao i kreiranju novih saradnji. Naš cilj je da osiguramo da svi učesnici platnog tržišta uživaju u modernijem i efikasnijem sistemu plaćanja koji je prilagođen digitalnom dobu. Sigurni smo da je otvoreni dijalog zasnovan na činjenicama jedini način da to postignemo", navodi se u saopštenju.

pošaljite komentar

Nema komentara