Ministarstvo za rad i Ministarstvo pravde se udružuju u suzbijanju sive ekonomije

  • 13.06.2018

  • 13:55

  • Tanjug

  • 0

Cilj je suzbijanje sive ekonomije FOTO: N1

Srbija bi u budžetu imala dve milijarde dinara više da su sudovi maksimalnim kaznama kažnjavali poslodavce za neprijavljivanje radnika i rad na crno.

Međutim, za godinu dana naplaćeno je 93 miliona dinara, izjavio je ministar za rad Zoran Đorđević.

Srbija gubi taj novac, dodaje ministar, jer su sudovi presude donosili prema Prekršajnom zakonu, a ne prema Zakonu o radu.

On je ukazao da je to problem na kojem će Ministarstvo za rad ubuduće raditi sa Ministarstvom pravde, kao indirektnom načinu u suzbijanju sive ekonomije.

"To znači da ostatak nije naplaćen ili je nekim ljudima progledano kroz prste. Na taj način šalje se poruka da nešto što završi na sudu ne znači da će neko biti i kažnjen", rekao je Đorđević prošle nedelje na konferenciji o suzbijanju sive ekonomije.

U cilju suzbijanja sive ekonomije, ministar je ukazao da je Ministarstvo pokrenulo projekat "Reci ne radu na crnom", u okviru koga su građani na telefon Inspekcije rada prijavili 4.655 poslodavaca koji imaju radnike na crnom.

Dodaje da je od tog broja oko 40 odsto prijava bilo upotrebljivo, odnosno, imalo je tačne podatke, te je inspekcija i intervenisala. "U tom periodu inspekcija je zatekla 1.916 osoba koje rade na crnom. Od tog broja, nakon intervenisanja inspekcije, njih 81 odsto je zasnovalo radni odnos", naglasio je ministar.

Takođe, inspekcija je zatekla 88 neregistrovanih subjekata, od kojih je 45 odmah nakon toga bilo registrovano u Agenciji za privredne registre, naveo je ministar.

pošaljite komentar

Nema komentara