Vesti iz zemlje

10.09.2016. 07:35

N1

Autor: Nova Ekonomija

Mladi srpski privrednici putuju na Sajam srpske hrane u Briselu

Šest mladih, malih srpskih privrednika će za 20 dana otputovati u prestonicu Evropske unije – gde 28. septembra počinje trodnevni sajam srpske hrane.

Naši privrednici već su spremili plan. Mladi pekar već izvodi akrobacije sa testom. Ipak, to mu neće biti jedini adut. Siguran je da će Belgijance oduševiti i ukusom – Prvo i osnovno tradicionalnim srpskim burekom!

Brat i sestra koji vode ovu porodičnu prestoničku pekaru, preko granice već priznatu, lako su odlučili da ulože u učešće na sajmu u Briselu.

„Da nas, male privrednike Srbije spoji sa tržištem Belgije koje je relativno slabo upoznato sa našim proizvodima. Tako da očekujem da ću se povezati sa nekim kolegama i možda distributerima naših proizvoda u Belgiji“, kaže Marko Dragićević iz pekare MA JO.

Izložba domaće hrane u Briselu inače zamisao je udruženja mladih BEUM. Preuzeli su ulogu Privredne komore i uveravaju da iako sajam nije ni počeo, stranci su za srpskim proizvodima već poludeli.

Belgijanci su razgrabili ulaznice do srpske trpeze. Za samo sedam minuta rezervisano je svih 200 karata.

Upravo toliko ljudi može da stane u prostor koji su organizatori obezbedili u Briselu, ne očekujući da će zainteresovati hiljade. Cilj trodnevnog događaja nije samo da se ugodi čulima stranaca, već i da srpski privrednici iskuse pravila evropskog poslovanja koja pristižu u državu.

„Želimo da ih naučimo šta će se to menjati u zakonskim regulativama kako bi oni mogli da prilagode svoje poslovanje za budućnost. Dakle, posetičemo i Evropsku komisiju i Evropski parlament, ali i neke briselske kompanije kako bi mogli da razmene iskustva sa svojim kolegama“, naglašava Đorđe Đorđević iz BEUM-a.

Poslednje pripreme za sajam u toku su i u zemunskoj fabrici najpopularnijeg alkoholnog napitka. Pivara u kojoj svega petoro radi na proizvodnji sedam vrsta kraft piva ovog meseca prvi put kuvaju napitak i za izvoz – u Austriju. Veruju da će tržište proširiti predstavljanjem u Belgiji.

„Pre svega da se upoznamo sa lokalnim proizvođačima sirovina, da možda i nabavimo neke sirovine od njih. Naravno, da izvezemo ako budemo mogli, ako budemo našli nekog ko je zainteresovan i kome se sviđa naše pivo“, kaže Ivan Mijajlović iz pivare Kors.

Uz pecivo i srpsko pivo, Belgijanci će moći da gustiraju i domaće džemove, med i izvorsku vodu. Za sada kofere proizvodima pakuje šest malih privrednika: JDM/Little Blue Pot džemovi, mini pivara Kors, Medođija medovi, Tronoša voda, pivara Kaš i pekara Ma-Jo.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.