Inflacija u granicama cilja

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

  • 09.08.2018

  • 13:31

  • Tanjug

  • 0

FOTO: N1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3,0 odsto.

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, saopšteno je iz NBS.

- Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, vratila u granice cilja i u junu je iznosila 2,3 procenta međugodišnje. I prema avgustovskoj centralnoj projekciji, očekujemo da će se međugodišnja inflacija i u naredne dve godine kretati u granicama cilja - navodi se u saopštenju centralne banke.

U NBS procenjuju da će do kraja 2019. inflacija najverovatnije biti ispod centralne vrednosti cilja, s tim da će joj se privremeno približiti u prvim mesecima naredne godine zbog efekta niske baze s početka ove godine.

Inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, kako napominju, i dalje su niska i usidrena oko cilja od 3,0 odsto i za godinu unapred, i za dve godine.

Izvršni odbor je ocenio da efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprinose privrednom rastu, koji se ubrzava i koji je, prema preliminarnoj proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine iznosio 4,5 procenata međugodišnje.

Prema oceni Izvršnog odbora, visok doprinos privrednom rastu potiče od investicija, koje će u narednom periodu omogućiti nastavak diversifikovanog rasta izvozno orijentisanih oblasti privrede.

Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivima stranih direktnih investicija, koje više nego u punoj meri pokrivaju deficit tekućeg računa platnog bilansa i doprinose njegovom smanjenju u srednjem roku.

Izvršni odbor smatra da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

Kretanje svetske cene nafte, kako ukazuju, i dalje je volatilno, iako se prema kretanju fjučersa očekuje stabilizacija do kraja 2018, a zatim i nešto niži nivo do kraja 2019.

- Zbog rasta cena nafte očekuje se i nešto viša inflacija u međunarodnom okruženju ove godine. Takođe, očekuje se nastavak normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke, što bi moglo negativno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu - napominju iz NBS.

Pored toga, dodaje centralna banka, neizvesnost postoji i po pitanju geopolitičkih i trgovinskih tenzija i mogućih efekata na rast svetske ekonomije i volatilnost na robnim i finansijskim tržištima.

 - Ipak, Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnijim makroekonomskim pokazateljima i izgledima za naredni period - navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor je na današnjoj sednici usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 15. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. septembra 2018.

pošaljite komentar

Nema komentara