Nije dobro što su domaće investicije manje od stranih

FOTO: Pixabay
  • 05.09.2019

  • 11:17

  • Danas

  • 0

Srbija je proglašena za lidera u privlačenju stranih investicija, ali nije dobro što su ulaganja iz inostranstva veća od domaćih investicija, piše dnevni list Danas od četvrtka.

Ovaj list navodi da je britanski Fajnenšel Tajms Srbiju označio kao lidera u privlačenju investicija u odnosu na svoju veličinu, ali postavlja pitanje šta se krije iza "rekorda" u privlačenju direktnih ulaganja iz inostranstva.

"Istina je da je prerađivačka industrija u prvih sedam meseci u padu za 1,4 odsto međugodišnje uprkos snažnom rastu od šest odsto u julu, a se postavlja pitanje da li su tolike strane investicije zaista toliko dobra stvar ili Srbiji nešto nedostaje", piše Danas.

List citira analizu Makroekonomskih analiza i trendova (MAT), prema kojoj su strane investicije u prvoj polovini godine bile veće od domaćih državnih i privatnih ulaganja.

"JA ne znam da se neka zemlja usrećila tako što je sve rasprodala, a mi kad prodamo RTB Bor ili Komercijalnu banku to knjižimo kao stranu direktnu investiciju, a to je u stvari dezinvesticija za nas", rekao je za Danas ekonomista Mlađen Kovačević.

PROČITAJTE JOŠ:

Firma gradskog urbaniste konsultant Zavoda za sport

APR: NIS najuspešniji, EPS najveći prihodi i gubitak

pošaljite komentar

Nema komentara