Vesti iz zemlje

12.03.2014. 20:11

BIRN, skockajtebudzet.rs

Autor: Nova Ekonomija

Obelodanjeni detalji ugovora Vlade Srbije sa Etihadom?

Balkanska istraživačka mreža objavila je detalje, kako se navodi, iz nacrta ugovora između Vlade Republike Srbije, Etihada i Jat Ervejza.

Kako se navodi na sajtu Skockajtebudzet.rs, BIRN je imao uvid u nacrt ugovora iz 26. jula 2013, koji je srpska vlada potpisala sa kompanijom iz Abu Dabija.

Ugovor koji je izazvao mnogo pažnje još nije objavljen, uprkos najavama da će javnosti ovih dana biti upoznata sa njegovim sadržajem. U ugovoru stoji klauzula o poverljivosti do roka završetka posla.

Dva puta je reagovao i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, koji krajem februara vratio predmet na novo odlučivanje Er Srbiji, uz konstataciju da kompanija nije razmatrala mogućnost delimičnog pristupa. 

BIRN je na sajtu Skockajtebudzet.rs objavio da se iz dokumenata vidi da bi investicija Etihad ervejza u sledeće tri godine trebalo da bude do 100 miliona dolara, od čega 40 miliona dolara (convertible loan facility) treba da bude uplaćeno 14 dana nakon potpisivanja ugovora. 

S druge strane, tačan iznos investicije Vlade Srbije nije naznačen u dokumentima u koje je BIRN imao uvid jer u trenutku zaključenja nije bilo poznato koliki su tačno troškovi restrukturiranja, kao ni ukupni dugovi i obaveze Jat ervejza i kompanija u njegovom sastavu, uključujući i Ketering, koje se Vlada obavezala da isplati. 

Vlada Srbije i Etihad Ervejz obavezali su se da će, svako u svom domenu, raditi na tome da stvore povoljne uslove za poslovanje kompanije. 

Što se tiče Srbije, to znači između ostalog i pomoć da se avio-prevozniku obezbede slotovi na aerodromima van Srbije, dok bi Etihad pomagao da se sklope bolji poslovi sa već postojećim komercijalnim partnerima te kompanije. 

„Novac koji Etihad kao deoničar pozajmljuje kompaniji se konvertuje u deonice, dok Republika Srbija ulaže novac u svojstvu države, a ne deoničara Jat ervejza, i on može da bude uložen po više osnova, uključujući i državnu pomoć“, navodi BIRN. 

Takođe, piše da su neke od obaveza koje je Vlada Srbije preuzela na sebe, obezbeđivanje novca za izradu kompletnog Poslovnog plana kompanije, novca za isplatu otpremnina višku zaposlenih i izmirivanje dugova prema zaposlenima, vraćanje u vlasništvo Jat Keteringa, obezbeđivanje novih ugovora sa Jat Tehnikom i NIS-om, kao i otpis dugova prema dobavljačima i rešavanje svih postojećih sudskih sporova koji bi mogli da ugroze poslovanje. 

Povodom izveštaja BIRN-a oglasila se i lista „Dosta je bilo“ na čijem je čelu bivši ministar privrede Saša Radulović, a u saopštenju se navodi da je tekst BIRN-a pokazatelj da je veliko interesovanje javnosti za ugovor opravdano. Dodaje se da bi objavljivanje celokupnog ugovora „izmenilo ishod izbora“.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

  1. “БЕСПЛАТНА ЗАБАВА НАРОДА”?

    Акција “Узми рачун” је осмишљена и урађена накарадно и шарлатански да је пукла и пре почетка реализације. Како не постоји “бесплатан ручак” и ова акција и те како кошта буџета, односно пореских обвезника. Овде је рачунато да је замајавање учесника бесплатно, псовке се не рачунају. Чорбу ће запржити приликом избора добитника награда, јер код нас ништа поштено не може се завршити. Ако је организатор имао намеру да упосли беспослене грађане, успео је. Чекају редове за коверте у поштама јуре да их напуне и попуне, други да их тапкају на улици, пошта да подели коверте, да их прими са рачунима и да их преда организатору. Учесници чекају награду, инспектори чешљају и пречешљују сиво тржиште бесплатних коверата, судство да одмери казну по заслузи и на крају следе разочарање, псовке и оговарање. Круг се затвара, до следеће “бесплатне” забаве и замајавање. Аутору поменуте забаве свака част, успео је само у замајавању, а не и да повећа наплату ПДВ-а, то ће мало сутра.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.