Od danas važe stroža pravila za tehnički pregled vozila

Nema više vožnje bez strogo pregleda FOTO:Vikimedia

Primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu motornih vozila počela je danas.

Obavezno je pet fotografija sa tehničkog pregleda, da pregled za putnička vozila traje najmanje 30 minuta, za teretna 45 minuta, a dubinska korozija na autombilima više se neće tolerisati.

Takođe, neće se tolerisati ni ako vozilo ima neispravne kočnice, uređaj za upravljanje, svetlosno-signalne uređaje, oštećenu i nečitljivu identifikacionu oznaku i oštećenje pneumatika.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda bila je od 1.500 do 2.000 dinara za putničko, a za teretno dva puta skuplje, dok će nove cene odrediti Ministarstvo trgovine.

Ako je vozilo ispravno, vlasnik će nakon tehničkog pregleda dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti.

Pravilnik o linijama tehnickog pregleda doneće prve veća promene u odnosu na prethodni iz 1984. godine, a stručna javnost kaže da je baziran na evropskim pravilima i preporukama - obuka radnika, vreme trajanja pregleda, uspostavljanje baze, nadzora i centralizacije podataka.

Fotografisanje vozila tokom tehničkog pregleda se uvodi zbog dosadašnje prakse koja je pokazala da mnoga vozila nisu uopšte dovožena na liniju tehničkog pregleda, a dobila su uverenje o tehničkoj ispravnosti.

pošaljite komentar

2 komentara

  • NOVA EKONOMIJA

    Poštovani, Hvala Vam na komentaru. Putem sledećeg linka pogledajte kako se pravilno u srpskom jeziku kaže/piše komparativ prideva strog: http://kakosepise.com/rec/stroziji-ili-strozi/ Srdačan pozdrav!

  • Djurke

    "stroža"!? Pismenost na nivou...