Vesti iz zemlje

18.05.2018. 08:17

N1

Autor: Nova Ekonomija

Od EU 190 miliona evra za 11 projekata na Zapadnom Balkanu

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker najavio je novi paket mera koje treba da povećaju povezanost unutar Zapadnog Balkana i veze regiona s EU.

Nove mere bi trebalo da podrže sprovođenje Sofijske deklaracije u kojoj se navodi da zemlje Zapadnog Balkana treba da nastave da sprovode reforme u vladavini prava, da se bori protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poštuju ljudska prava manjina, saopštila je EU.

EU će obezbediti donacije za dodatnih 11 prioritetnih transportnih projekata sa 190 miliona evra koji mogu biti povećani do milijardu evra zajmovima međunarodnih finansijskih institucija.

Ta sredstva za saobraćaj uključuju finansiranje prva dva dela „Autoputa mira“ Niš-Priština-Drač i „Plavog autoputa“ uz jadransku obalu.

Za razvijenje digitalne agende za Zapadni Balkan EU je opredelila 30 miliona evra za finasiranje širokopojasne veze širom regiona.

Partneri iz regiona su prihvatili da prošire dogovore o smanjenju troškova rominga, dok će EU raditi na mapi puta za smanjenje troškova rominga između Zapadnog Balkana i EU.

EU je navela da će podržati energetski prenos u regionu promovisanjem obnovljive energije, uključući održivu hidroenergiju.

U oblasti ekonomske povezanosti, Evropska komisija će nastaviti da podržava plan za Regionalnu ekonomsku oblast i na samitu je podržana posvećenost da se ubrza rad na priznavanju diploma, kao i da se olakša trgovina na Zapadnom Balkanu.

Evropska komsija će podržati podršku mladima i obrazovanju udvostručavanjem sredstava za program Erazmus plus i pokretanjem drugih projekata.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.