Vesti iz zemlje

22.10.2015. 10:55

Tanjug

Autor: Nova Ekonomija

Oko 85 odsto mladih bi prihvatilo posao ‘na crno’

Srbija je, uz Makedoniju i BiH, zemlja sa najvećim brojem nezaposlenih mladih ljudi u regionu koji pritom na posao čekaju duže od dve godine.
To su zaključci tribine „Zašto (ne)odlazimo iz Srbije“ koju je na beogradskom Fakultetu političkih nauka organizovao je sajt PortalMladi.com.
Osim toga, predstavnica Nacionalne službe za zapošljavanje Biljana Pejić istakla je da u Srbiji 90 odsto mladih ne radi za vreme studija.
Među nezaposlenima je najviše onih sa srednjom stručnom školom, rekla je Pejić i dodala da su posledice dugotrajne nezaposlenosti i to što se mladi, i kada konačno nađu posao, zapošljavaju van svoje struke. 
Pri tome, čak 85 odsto mladih prihvatilo bi da radi na crno, rekla je ona i istakla da dugo čekanje na posao dovodi i do porasta migranata. 
Ministar prosvete Srđan Verbić istakao je na tribini da takozvani odliv mozgova nije karakteristika samo Srbije, postoji svugde u svetu pa i u zemaljama poput Švajcarske, čiji građani odlaze da rade na primer u SAD. 
Takođe, odliv mozgova postoji i u suprotnom smeru, jer je prošlogodišnja anketa među zaposlenima u SAD prvi put pokazala da bi više od 50 odsto anketiranih zaposlenih navelo da bi, ukoliko bi imalo šansu, išlo u Evropu. 
„Neke zemlje neće nikoga da zaustave da ode, čak ih podstiču da idu, ali stvaraju im uslove da se vrate“, rekao je Verbić na tribini u okviru projekta Mesec Mladih. 
On smatra da Srbija treba bolje da komunicira sa svojom dijasporom, kako bi bolje shvatila šta su prednosti, a šta nedostaci odlaska. 
Verbić je istakao i da u pronalasku posla treba dati veći značaj neformalnom obrazovanju i podsetio da, prema istraživanjima, mladi u Srbiji i dalje žele da rade u javnom sektoru, iako nije efikasan, pa se planiraju otpuštanja a na snazi je mera smanjenja plata. 
Istakavši da odlazak mladih u svet nije „nužno zlo“ i da može da doprinese razvoju zemlje, Bojan Belev iz Beogradske otvorene škole istakao je da se u EU mobilnost mladih prepoznaje u svim dokumentima. 
Do 2020. godine šansu da bar jedno vreme provede u inostranstvu imaće više od pet miliona mladih ljudi, rekao je Belev i ukazao na podatak prema kojem svaki građanin Holandije prosečno provede pet godine van svoje zemlje. 
Tribina je organizovana u saradnji sa Evropskim udruženjem studenata prava, uz podršku Udruženja građana NEOS.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Komentar(1)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.