Vesti iz zemlje

29.06.2018. 09:05

Beta

Autor: Nova Ekonomija

Otvoren Narodni muzej posle 15 godina rekonstrukcije

Narodni muzej Srbije otvoren je večeras u Beogradu posle 15 godina rekonstrukcije, a otvaranju su prisustvovale brojne zvanice iz sveta kulture, državni zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora i verskih zajednica.
Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija društvo koje ceni stvaralaštvo i kreativnost i da ulaganje u Narodni muzej nije kraj ulaganja Vlade Srbije u kulturu.

„Mi naše poslove koje započinjemo završavamo. Narodnom muzeju treba da se vraćamo i da ga zajedno čuvamo i u njega ulažemo. Danas Narodni muzej vraćamo našem narodu“, rekla je Brnabić i dodala da muzej treba da služi mladima i da je njima posvećen veliki broj programa i da su „muzeji vazni, jer spajaju pretke i potomke, mladima daju inspiraciju za ono što mogu stvoriti“

Ona je dodala da je na današnji dan, pre godinu dana, stupajući na premijersku funkciju u Skupštini Srbije obećala da će Vlada Srbije otvoriti Muzej savremene umetnosti i Narodni muzej.

„Dve najznačajnije ustanove kulture u Srbiji bile su zatvorene i zapuštene i simbol vremena političara koji su muzeje zatvarali, a kulturu zaposltavljali. To je sada iza nas“, rekla je Brnabić.

Premijerka je rekla da će Srbija ponovo postati centar umetničkog sveta i da svi treba da budu ponosni na „vraćanje kulture u fokus“.

„Mi moramo jedni druge da podržavamo, da pokažemo i sebi i svetu ko smo autentična kreativna i misleća nacija. Nardoni muzej je srž naše kulturne tradicije“, rekla je Brnabić.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da Narodni muzej reće u novi život i da će bioti „putokaz u buramo ovog ili budućeg vremena“.

On je ocenio da je kultura Srbije sticajem nesrećnih okolnosti „kultura diskontinuiteta“, ali d aje primala i davala uticaje, da je jasno definisana i formatirana, kreativna i vitalna i da Srbija ima razloge da se njome ponosi.

„Ulaganje u kulturu je ulaganje u jednu drzavu. Narednih nekiliko godina naši cikjevi su izgradnja muzeja Grada Beograda, zavrsetak hrama Svetog Save, rekonstrukcija pozorista u vranju. U septembru otvaramo srpski kulturni centar u Pekingu. Srpski jezik ponovo će zažuboriti u svetskim centrima“, rekao je Vukosavljević.

On je rekao i da su ulaganja u kulturu u Srbiji ispod jedan odsto, koliko preporučuje Unesko, a da je kultura „beton koji se uliva u temelje jednog društva“.

„Kultura je naša hrana i naš život“, rekao je Vukosavljević.

Direktorke Muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je zadatak ostvaren i u celosti obnovljena „najstarija i inajznačajnija institucija Srbije“.

„Muzej dobija novi vizuelni idnetitet. Ovaj projekat bilo je moguće ostvariti zahvaljujući kontinuitetu zato iznova zahvaljujemo predsedniku Srbije. Bez zajedničkih napora muzej ne bi mogao sa bude svečano otvoren“, rekla je Borić Brešković.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici verskih zajednica i diplomatskog kora, kao i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević, ministarke pravde, evropskih integracija i gradjevinarstva, Nela kuburović, Jadranka Joksimović i zorana Mihajlović, kao i ministri unutrašnjih poslova, rada i energetike, Nebojša Stefanović, Zoran Djordjević i Aleksandar Antić.
Muzej će naredna 24 sata raditi neprekidno, a ulaz će biti besplatan prva tri dana.

Multimedijalni program počeo je oko 21.00, a prema ranijim najavama on označava trenutak prekretnice i početak sasvim novog poglavlja „u dugoj istoriji jedne od najznačajnijih institucija srpske kulture“.

Na početku je prikazan video „Budjenje“ u kojem je glavni protagonista baletan Sergej polunjin i cilj je da se kulturno nasledje Srbije i Narodni muzej, kao najznačajnija kulturna institucija predstave široj svetskoj publici.

Aktuelna muzejska postavka i programi biće prilagodjeni svim generacijama, a sa posebnom pažnjom će se kreirati programi za mladu muzejsku publiku koja tek počinje da se interesuje za institucije kulture, najavljeno je ranije iz Muzeja.

Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od paleolita do umetnosti 20. veka. Aktuelnu muzejsku postavku čine eksponati koji svedoče o arheološkim istraživanjima, predstavljanju srpskih vladara u umetnosti, o poklonodavcima i kolekcionarima. Postavka će biti rasporedjena na tri nivoa na oko 5.000 kvadratnih metara.

Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula Muzej će biti otvoren od 10 do 22 sata. Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 časova, četvrtak i subota od 12 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice biće 300 dinara, dok će nedeljom ulaz biti besplatan.

Zgrada u kojoj je Narodni muzej je podignuta 1903. godine prema projektu Nikole Nestorovića i Andre Stevanovića, dogradjena 1930. godine, a rekonstruisana posle Drugog svetskog rata i još jednom 1960-ih godina.

Medjutim, zbog dotrajalosti zgrade stalna postavka nije bila dostupna posetiocima od 2003. godine, a 2015. godine je Narodni muzej sasvim zatvoren, radi temeljite rekonstrukcije čitavog enterijera i eksterijera, koja je po rečima direktorke Bojane Borić Brešković koštala oko 12 miliona evra.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.