Vesti iz zemlje

14.08.2018. 09:32

Autor: Publika iz celog regiona učestvovala u snimanju jedinstvenog videa

Pada cena za MSK iz Kikinde, i dalje bez zainteresovanih kupaca

Ministarstvo privrede nije saopštilo da je iko dostavio ponudu

Neizvesno da li za MSK iz Kikinde ima zainteresovanih investitora ili čekaju još nižu početnu cenu za partnerstvo. U prvom pozivu prag bio 38,5 miliona evra, u drugom 20,4 miliona evra.

Zvanično će se znati danas, jer je to datum za kada je zakazano eventualno otvaranje ponuda za Metanolsko-sirćetni kompleks. Nezvanično, nijedna od tri kompanije koje su otkupile tehničku dokumentaciju nije ušla u trku za kikindski pogon, ni u drugom krugu. Vlada je obećala, ako treba, MSK će se oglasiti i treći put. Već na jesen.

Trenutno je teško proceniti da li za proizvodnju metanola i sirćetne kiseline niko nije zainteresovan ili eventualno čeka da se cena – istopi. U prvom pozivu, u decembru prošle godine, početna cena je bila procenjena vrednost ili 38,5 miliona evra. U drugom krugu, početak je na polovini procenjene vrednosti, 20,4 miliona evra, jer procena u međuvremenu porasla. U trećem krugu, prag je trećina procenjene vrednosti.

– Teško je sada proceniti da li zaista nema zainteresovanih ili eventualno čekaju nižu cenu – kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta. – Ako se niko ne javi ni treći put, nema smisla dalje oglašavati. Koliko znam, MSK nema problema sa radnicima. Njih je oko 500. Nije ni tehnološki zaostao. Oni su poslovali sa minimalnim dobitkom, znači ne prave gubitak. I njih muče problemi iz prošlosti. Čak 90 odsto svih proizvoda izvoze. Nije jasno da li država zaista ima plan ili raspisuje javne pozive zbog obaveze prem MMF. Moraju da nađu rešenje, jer ga već 15 godina tražimo za hemijski kompleks.

Kikindski kompleks, napominju i u Privrednoj komori Srbije, beleži značajan izvoz.

 – MSK je bazna industrija i od strateškog je značaja za Srbiju – smatra Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS. – Oni 98 odsto sirćetne kiseline izvoze u Evropsku uniju. Kada se proizvodi sirćetna kiselina, ostaje metanol. I njega izvoze u Evropsku uniju. U 2015. godini su ostvarili izvoz od 165 miliona dolara. Poslednjih godina su iznosi manji. Oni imaju 250 vagona u svom vlasništvu. Imaju svoj terminal u Luci Bar. Njihov problem je skup gas, ali je to defintivno fabrika koja ima perspektivu.

Sindikati MSK juče nisu želeli da komentarišu rezultat oglašene prodaje. Veruju da je bolji put potraga za strateškim partnerom, ali čekaju zvaničnu informaciju da niko nije dostavio ponudu za njihovu fabriku.

Ministarstvo privrede ni u ponedeljak nije zvanično saopštilo da li je iko dostavio ponudu za kupovinu Metanolsko-sirćetnog kompleksa. Rok za podnošenje je istekao u petak, u 15 časova. Prema ranijem planu, da je ponuda bilo, koverat bi se otvarao danas, u 11 časova.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.