Vesti iz zemlje

29.09.2018. 16:45

Jugmedija

Autor: Aleksandar Vučić

Paprike „ajvarke“ u Leskovcu duplo skuplje nego lane

Ne pamti se ovakva situacija u novijoj istoriji Leskovca, grada paprika koji je prvi u Srbiji brendirao ajvar kao specijalitet, za kojim je prava pomama kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

Popularna ajvarka na leskovačkim pijacama prodaje se po paprenim cenama od 80 do 120 dinara, u zavisnosti od kvaliteta, a Leskovčani koje smo danas zatekli u šoku posmatraju cene, piše Jugmedija.

„Mnogo je skupo, ako ne padnu cene, nećemo ni da pravimo ajvar, bolje meso da jedemo, jeftinije je“ – nezadovoljno komentariše baka Mileva koju smo zatekli danas kako na pijaci sa praznom torbom obilazi tezge.

Prodavci neće da spuste cene

„Domaći ajvar ništa ne može zameniti, nas dve smo komšinice i svake godine pomažemo jedna drugoj oko pečenja i čišćenja paprika. Izleda da ćemo se ove godine pomagati oko čišćenja lišća iz dvorišta. Mnogo je skupo, ovo nije prihvatljivo za naš džep“ – priča nam Mira dok njena komšinica Vesna samo odmahuje glavom.

Crvene paprika gotovo i da nema, samo na par mesta se prodaje po ceni od 100 i 120 dinara za onu kvalitetniju, i po 80 dinara za sitniju.

„Mnogo smo radili i uložili, ali vreme nije bilo na našoj strani. Jeste skupo ali ne možemo da spuštamo cene. Ako ne kupite sada, posle je neće imati“ – kaže nam prodavac Dragan kod koga je paprika 120 dinara.

Skup i paradajz

Za razliku od paprika, paradajz se može naći na skoro svakoj tezgi, ali i za njega ljudi samo pitaju za cenu i produže dalje, piše Jugmedija.

Inače, prošle godine u ovo vreme kilogram „ajvarki“ prodavao se po ceni od 60 dinara i to za onu najkvalitetniju, a cena paradajza za 10 dinara manje.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.