Počinje da se primenjuje digitalizovana procedura za ekspresne pošiljke

  • 14.09.2018

  • 09:35

  • Beta

  • 0

FOTO: Max Pixel

U Srbiji počinje da se primenjuje pojednostavljena i digitalizovana procedura carinjenja ekspresnih pošiljaka, najavili su predstavnici Uprave carina.

"Uskoro će se oko 80 odsto pošiljaka pristiglih preko kurirskih operatora puštati u slobodan promet u roku od sat vremena po prispeću, što je do sada bilo nezamislivo", rekao je pomoćnik direktora i koordinator Uprave carina Veselin Milošević na završnoj radionici projekta "Uvođjenje pojednostavljenog postupka carinjenja ekspresnih pošiljaka". 

Kako je ocenio, nov, u potpunosti elektronski način carinjenja doprineće uštedi vremena i troškova za privredu i građane i podstaći spoljnu trgovinu i direktne investicije. 

Na skupu je istaknuto da je brzina dobijanja pošiljki od izuzetnog značaja kada su u pitanju pošiljke poput nabavki komponenti za proizvodnju, uzorci, važni ugovori ili dokumenta za poslovanje. 

Projekat "Uvođenje pojednostavljenog postupka carinjenja ekspresnih pošiljaka" realizuje Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ u saradnji sa Upravom carina, Ministarstvom finansija i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija.

pošaljite komentar

Nema komentara