Popović: Država želi sa privredom da gradi ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju

  • 02.04.2018

  • 13:31

  • N1

  • 0

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je dva nova vladina programa podrške tehnološkim inovacijama ukupne vrednosti 400 miliona dinara.

On je istakao da je reč je o nastavku finansiranja programa ranog razvoja i sufinansiranja inovacija, namenjenih unapređenju inovacionih proizvoda i usluga malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Popović je tokom posete Tršiću gde su domaćim privrednicima predstavljeni programi, rekao da država želi zajedno sa privredom da gradi ekonomiju zasnovanu na inovacijama i znanju, a preduslov za to je bliža saradnja nauke i privrede koja se podstiče ovim programima.

Prema njegovim rečma, danas je u Tršiću više od 50 domaćih kompanija, a to je, kako je dodao, najbolji pokazatelj da domaći privrednici imaju vredne i inovativne ideje koje imaju značajan tržišni potencijal.

"O tome koliko su značajna ova dva programa pokazala su preduzeća koja su finansirana u prethodnom periodu, u kojima danas radi više od 480, uglavnom visokokvalifikovanih, radnika i čiji su prihodi porasli za više od 160 odsto, dok im je izvoz sada devet puta veći", izjavio je Popović.

Svrha programa je obezbeđivanje direktne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima u Srbiji za razvoj inovativnih usluga, procesa i proizvoda sa tržišnim potencijalom u iznosu do 10 miliona dinara, odnosno do 36 miliona  dinara.

Poziv za dostavljanje prijava inovativnih projekata otvoren je od 2. aprila do 1. juna 2018. godine.

pošaljite komentar

Nema komentara