Poverenica: Porodice u Srbiji s bolesnim članom prepuštene same sebi i višestruko ugrožene

  • 15.05.2018

  • 16:48

  • Beta

  • 0

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković je povodom Međunarodnog dana porodice izjavila da se porodica danas suočava s brojnim izazovima i nerazumevanjem, i dodala da to pokazuje i broj pritužbi Povereniku.

Poverenica je među probleme uvrstila to što su porodice s nekim bolesnim članom često prepuštene same sebi, što nema servisa za mlade i stare, što je mnogo siromaštva i nasilja u porodici.

"Porodice koje imaju člana koji ima zdravstvene probleme ili invaliditet, višestruko su ugrožene i neretko prepuštene same sebi, što može da dovede do siromaštva i izolacije", upozorila je Janković.

Po njenim rečima, nedostatak servisa kako za najmlađe tako i za starije dovodi do toga da su radno sposobni članovi porodice često "raspeti" između radnih i porodičnih obaveza, što utiče ne samo na kvalitet njihovog života, već i na opšte stanje u društvu, pogotovo ako se radi o samohranim majkama i očevima, i onima koji brinu o nekom članu porodice.

"Dostupnost i efikasnost svih ustanova u sistemu obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, kao i adekvatne i raznovrsne usluge u zajednici, značajno doprinose poboljšanju kvaliteta života mnogih porodica, kao i boljem usklađivanju rada, roditeljstva i porodičnih obaveza, ističe poverenica", navela je Brankica Janković.

Poseban problem predstavljaju siromaštvo i porodično nasilje koji ugrožavaju najosetljivije decu, žene i starije.

Neophodno je raditi na unapređenju podrške porodici i njenom jačanju, a posebno na prevenciji nasilja u porodici, uz istovremenu izgradnju kulture nenasilja i tolerancije, pre svega kod mladih, ukazala je Brankica Janković povodom Medjunarodnog dana porodice.

pošaljite komentar

Nema komentara