Prag na vodi: kultura, plutajući bazeni i brodovi

FOTO: Gradnja.rs
  • 06.08.2019

  • 07:00

  • 0

Prva faza projekta Naplavka tj. dugo očekivane revitalizacije praškog priobalja polako se završava i na jesen ove godine će devetnaest „trezora" odnosno otvora i prostora biće otvoreno za javnost, piše portal Gradnja.rs koji je objavio sve detalje o ovom projektu. 

Šest otvora imaće najveća na svetu ovalna pivotna vrata od stakla koja će čuvati prostore koji će na zanimljiv način praviti vezu između unutrašnjosti i otvorene zone priobalja.

Osim „trezora" na samoj obali, biće izgrađeni i objekti na vodi, u formi terminala za brodove, bazena sa platformom za druženje, kao i javni toaleti koji će se nalaziti ispod nivoa vode.

Jedan od ciljeva projekta je i da se gradu vrati tradicija kupanja u reci, kroz formu modernih bazena, usidrenih u reku.

Gotovo napuštena obala, koje je nakon poplava 2002. godine korišćena i kao parking, počela je da postaje kulturno i društveno čvorište Praga.

Zahvaljujući programskoj aktivizaciji koja je otpočela još 2008. godine, čiji je jedan od inicijatora bio arhitekta Petr Janda, autor arhitektonskog koncepta, ovo područje postepeno je bivalo sve popularnije.

 


pošaljite komentar

Nema komentara