Preispituju se odluke o gondoli – moguća obustava radova?

Foto: Nova ekonomija
  • 23.05.2019

  • 10:16

  • Danas

  • 0

Odluke vezane za gradnju gondole Republički zavod za zaštitu spomenika kulture donosio je bez mišljenja Stručnog saveta, uz potpis samo jednog konzervatora i nepoštovanje obvezujućih planskih dokumenata, utvrdio je Nadzorni i Upravni odbor te institucije, nezvanično saznaje Danas.

Kako ovaj dnevni list prenosi, ova dva odbora naložila su da se preispitaju sve odluke u vezi sa gradnjom gondole, što bi moglo da odloži, a možda čak i obustavi te radove.

NO i UO napisali su izveštaje gde su predočene određene nepravilnosti i netransparentnost u radu i to nakon postupka vanredne kontrole koju je naložilo Ministarstvo kulture i informisanja.

PROČITAJTE JOŠ:

Gondola isplativa ako proda 2.000 karata dnevno

Odeljenje istorijskih nauka SANU protivi se izgradnji gondole na Kalemegdanu

U usvojenim izveštajima NO predočene su nepravilnosti i kontradiktorne odluke koje je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture doneo u vezi sa gondolom, a koje nisu u saglasnosti sa Planom generalne regulacije prema kom se gradnja žičare i dalekovoda na Kalemegdanu zabranjuje.

U izveštaju se takođe navodi da jeizdavanje uslova obrađivao i potpisivao jedan do dva konzervatora arhitektonskog odeljenja i to bez konsultovanja sa kolegama iz odeljenja koji su se protivili projektu.

Takođe, za mišljenje nisu upitani ni kolege iz drugih odeljenja, a nije konsultovan ni Stručni savet.

Nadzorni odbor dao je preporuku da se preispitaju doneta rešenja i mišljenja, da se izvrše eventualne revizije i izmene, ali i da se uključi transparentnija procedura izdavanja mišljenja i uslova.

Gotovo iste konstatacije i zamerke našle su se i u usvojenoj odluci Upravnog odbora, kojom se direktor Zavoda obavezuje na usvajanje konkretnih mera za unapređenje donošenja odluka, ali i preispitivanje odgovornosti lica koja nisu ispoštovala procedure u ovom slučaju.

Kako prenosi Danas, izveštaji i odluke UO i NO trebalo bi da dovedu do preispitivanja neregularnosti, što bi čak moglo da dovede do toga da se ceo projekat vrati na početak.

pošaljite komentar

Nema komentara