Preko milion ljudi u Srbiji mesecima čeka novu zdravstvenu knjižicu

  • 25.05.2017

  • 11:37

  • RTS

  • 0

Još 1.075.537 građana čeka da dobije zdravstvenu karticu koja zamenjuje knjižicu. Zakonski rok za to istekao je pre gotovo pet meseci, a zahtevi se i dalje podnose. U RFZO kažu da u njihovim ispostavama stoji nešto više od 842.000 kartica koje najveći broj osiguranika još nije došao da uzme. Napominju da se na proizvodnju nove zdravstvene isprave ove godine u proseku čeka oko 80 dana.

Čekajući novu knjižicu oni s kojima smo razgovarali u proteklih šest meseci postali su roditelji, dobili posao, a zdravstvenu karticu i dalje nemaju. Zahteve su, kažu, podneli u roku i platili. I oni koji su zdravstvenu karticu dobili, ističu, da su prošli put pun prepreka.

"Dajte neki tačan rok, gde mi idemo, nemojte da nas ostavljate da lutamo od institucije do institucije i da tražimo odgovore", kaže jedan građanin.

"Par puta sam čekao i nisam dočekao do sad knjižicu", priča svoje iskustvo drugi sugrađanin. 

Neki su, kažu, čekali u redu po više sati i na kraju odustajali jer su morali na posao.

Do sada je podneto 6.313.158 zahteva, a zdravstvenu karticu je dobilo 4.395.059 osiguranika, kažu u RFZO-u.

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje otkazali su nam snimanje sat pre ugovorenog termina, uz obrazloženje da je direktorka sprečena obavezama.

Odgovaraju pisanim putem. Pitali smo ih i zbog čega nisu ispunili zakonsku dužnost da do kraja prošle godine zamene zdravstvene knjižice i zašto rok koji su dali građanima da podnesu zahtev nisu uskladili sa rokom u kome su oni u obavezi da zamene knjižicu karticom.

"RFZO je predlagao Ministarstvu zdravlja, kao predlagaču Zakona, produženje roka za zamenu zdravstvenih knjižica zdravstvenim karticama krajem 2015. godine, međutim rok nije produžen. Zakonom o zdravstvenom osiguranju nije propisana sankcija za RFZO ukoliko se zamena isprava o osiguranju ne završi u propisanom roku", navodi se u saopštenju.

U fondu su u januaru obećavali da će zdravstvene kartice stići najkasnije u martu. Umesto kartice, u martu samo mogućnost da osiguranici na njihovom sajtu provere da li je ona proizvedena, ali ne i u kojoj fazi je obrada zahteva.

"Vi ukucavate, samo vam izbacuje nije završeno", kaže jedan građanin.

Među 230.000 osiguranika koji su zdravstvenu karticu poručili preko nacionalnog portala e-Uprava, ima i onih koji su uspešno podneli zahtev, a kojima piše da ga u RFZO niko ne obrađuje ni posle pola godine.

U Direkciji za elektronsku upravu navode da im je za dva meseca stiglo gotovo 200.000 mejlova sa pitanjima i žalbama građana.

"Žalbe su bile uglavnom na to kad ću dobiti knjižicu, rok je 60 dana, a do kraja godine je isteklo tih 60 dana, da li će stići, da li neće stići, naravno mi smo kao e-Uprava ustvari virtuelni šalter i mi kao svaki šalter dajemo samo one informacije koje nam da vlasnik usluge, dakle mi smo od kolega iz RFZO dobijali odgovore i davali odgovore građanima. Nama je jasno da knjižice još nisu isporučene, ono što mi znamo sa terena je da su konačno počele da stižu na kućnu adresu", rekao jedirektor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović.

Koji je najnoviji rok za zamenu zdravstvenih knjižica, u RFZO ne odgovaraju. Navode samo da je ugovorom koji imaju sa Zavodom za izradu novčanica i kovanog novca, regulisano da mesečno najviše može da se proizvede 700.000 kartica.

pošaljite komentar

Nema komentara