Savet Evrope pokrenuo postupak za Srbiju zbog zastoja u borbi protiv korupcije

Za Srbiju i još osam zemalja je u Savetu Evrope pokrenut postupak zbog, kako se navodi, "u celini nezadovoljavajuće" primene preporuka za sprečavanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima.

Reč je o preporukama Grupe zemalja protiv korupcije (GRECO) koja deluje u sklopu Saveta Evrope i čiji je godišnji izveštaj danas objavljen u Briselu i Strazburu, uz upozorenje da je došlo do "nazadovanja u borbi protiv korupcije".

Postupak zbog nesprovođenja preporuka ovog tela Saveta Evrope je, pored Srbije, pokrenut i za Belgiju, Mađarsku, Irsku, Luksemburg, Portugal, Rumuniju, Španiju i Tursku.

U toku je postupak GRECO i za Belorusiju i Švajcarsku, za koje je ranije već data ocena usredsređena na zahteve da se slučajevi korupcije podvedu pod kriminal, kao i da mora postojati uvid u "političko finansiranje" i opšti zakonski okvir za sprečavanje korupcije.

Savet Evrope i GRECO u posebnom saopštenju ističu da je "u nekim evropskim zemljama u 2017. godini došlo do zastoja i izmena zakonskih inicijativa za pospešenje reformi prethodno pokrenutih za jačanje sprečavanja korupcije, ili se spremaju reforme koje bi mogle dovesti do kršenja normi Saveta Evrope za suzbijanje korupcije".

"Uprkos u celini ostvarenom napretku, sporija je primena novih mera za suzbijanje korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima", naglašava GRECO.

Ovo telo Saveta Evrope ističe ključnu ulogu novinara u borbi protiv korupcije i odaje priznanje malteškoj novinarki Dafne Karuane Galiciji, čije ubistvo, kako je navedeno, ponovo iznosi na videlo nužnost da se zaštite novinari koji istražuju korupciju i pred pravdu izvedu vinovnici zločina protiv njih.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić ocenio je da je pokretanje postupka protiv Srbije u Savetu Evrope, nešto što bi sve trebalo da zabrine jer to znači da Srbija u proteklih godinu i po nije ispunila nijednu preporuku koje dobila od organizacije GREKO.

"Treba da nas zabrine činjenica da je naša država dobila rok od godinu i po dana da primeni 13 preporuka GREKO, a da za to vreme nijedna nije bila ispunjena. To treba da nas zabrine jer je GREKO organizacija čije je mišljenje važno u Evropskoj komisiji. Na neki način, ovakvo postupanje govori loše i o spremnosti da se ispune obaveze preuzete na polju evropskih integracija", rekao je Nenadić agenciji Beta.

On je rekao da su u nekim ranijim prilikama Srbija i njena vlast pokazivali veće interesovanje da se ispune preporuke, na primer kada je bilo reči o trećem krugu eveluacije koji se odnosio na izmene krivičkog zakonika i finansiranja političkih stranaka.

"Mislim da je ovde naročito loše to što nije došlo do promene prakse u pogledu zakonodavnog postupka, već je čak došlo i do nekih pogoršanja. Pre svega kada je reč o završnoj fazi usvajanja zakona u skupštini kroz nedavno uvedenu praksu podnošenja amandmana radi izbegavanja rasprave o zakonskim predlozima", rekao je Nenadić.

pošaljite komentar

1 komentar

  • Dr Miggyy

    Ko to kaže da kod nas postoji mito i korupcija veća nego u EU? Nema malo, već mnogo. Na koji način Građevinski fakultet ruši staru topionicu u RTB Bor, ako nije veza ili državni sekretar ili nadzorni organ u gradnji fleš peći ili brat nekog viđenog, a pri tome nisu upleteni visoko kotirani ljudi iz vlasti. RTB Bor vodi (ne)čovek u osmoj deceniji, jer je sposoban za radnje s one strane zakona. Sposoban je za to i omiljen vlastima i zbog svoja dobra dela tamo je gde je, umesto da malo odmori u Genčićevoj vili. Za izvod iz knjiga državjanstva treba dati 1000 dinara, a sav taj posao i materijal pitanje je da li koštaju 10 dinara. Veliki broj viđenih ima dokrorate nauka plagijate, oni ne znaju šta je mitoKoji može da se zaposli u javnim i državnim firmama i ustanovama bez mita i korupcije. Niko i niko! Korumpirane su ličnosti, kolektivi i na kraju država. Postavlja se pitanje ko može da se bori protiv mita, korupcije, nepotizam i arogantnosti? Do sada dobro nam išlo, danas dobro nam ode..