Vesti iz zemlje

05.05.2017. 09:42

Autor: Nova Ekonomija

Sedam potencijalnih investitora zainteresovano za Azotaru, Petrohemiju i MSK

Na javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za Metanolsko-sirćetni kombinat (MSK) u Kikindi i za pančevačku Azotaru i Petrohemiju javilo se sedam potencijalnih investitora, prenela je Radio televizija Srbije.

Pored njih, kako RTS navodi, ima još nekoliko onih koji nisu slali pisma zainteresovanosti, ali sa kojima Radna grupa za petrohemijski kompleks intenzivno razgovora.

Za Azotaru se interesuju domaći Promist iz Novog Sada, kiparski PFIC i mađarski KITE, a za Petrohemiju KazMunayGas (KMG) iz Holandije i češka kompanija J&T IB and Capital Markets.

Za kikindski MSK interesuju se Dong Shiwu Holdings iz Hongkonga i japanski gigant Micubiši.

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je za RTS da će u narednom periodu biti nastavljeni razgovori, a izrazio je nadu da će u kratkom roku, možda mesec, mesec i po dana biti odlučeno o modelu i metodu privatizacije.

„Javile su se neke ozbiljne firme, ja mislim da će bar jedan deo petrohemijskog kompleksa biti uspešno privatizovan“, rekao je Knežević.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 30. marta javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije tri fabrike petrohemijskog kompleksa: MSK iz Kikinde, pančevačke Azotare i Petrohemije.

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti bio je 3. maj, a ponudjači treba da predlože indikativnu cenu, plan investicija, plan poslovanja, model privatizacije i broj zaposlenih.

Petrohemija ima fabrike u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.406 zaposlenih. Većinski vlasnik Petrohemije je Republika Srbija sa udelom od 53,7 odsto, a Srbijagas je vlasnik 13,9 odsto kapitala tog preduzeća.

U Azotari radi 808 ljudi, a vlasnik 85,06 odsto kapitala tog preduzeća je Srbijagas.

U MSK radi 534 radnika. Vlasnik 71,86 odsto kapitala MSK je javno preduzeće Srbijagas, a Republika Srbija ima udeo od 24,8 odsto.

Preuzimanje delova teksta je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na novaekonomija.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i pravilima korišćenja sajta.

Sajt je zaštićen pomocu reCaptcha i Google. Google Politika Privatnosti i Google Uslovi Korišćenja su primenjeni.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.